Skärgårdsutvecklaren slutar – efterträdaren på plats

Carl Hamilton gjorde häromveckan sin sista dag som skärgårdsutvecklare efter 15 år på posten. Arbetsområdet har sträckt sig från Arkösund till söder om Västervik. På plats fanns också efterträdaren Anna Karlin: "Det känns som ett drömjobb".

Anna Karlin tar över som skärgårdsutvecklare efter Carl Hamilton.

Anna Karlin tar över som skärgårdsutvecklare efter Carl Hamilton.

Foto: Patrik Selsfors

Västervik2022-10-13 06:00

Både den avgående och den nyblivna skärgårdsutvecklaren fanns på plats i Skeppsgården när en ny fiskväg invigdes i Vindån. För Carl Hamilton, 67, var det sista dagen på jobbet och genom en märklig slump knyts hans tid ihop ganska prydligt.

– Ett av mina första möten som skärgårdsutvecklare var precis här 2008 då vi pratade om hur vi skulle lösa den här frågan med en framkomlig fiskväg så det passar ju bra att det också blir mitt sista, att se det bli verklighet, säger Carl Hamilton som alltså haft denna tjänst i cirka 15 år.

undefined
Anna Karlin tar över som skärgårdsutvecklare efter Carl Hamilton.

Sedan den 1 september har efterträdaren Anna Karlin, 38 år, varit på plats för att få en smidig övergång.

Hon har sina rötter i Söderköping där hon också växt upp.

– Min mamma kommer från en ö ute i Sankt Anna skärgård så jag har en stark koppling till skärgården. Jag har en lite spretig bakgrund och är trädgårdsingenjör i botten. De senaste åren har jag jobbat som planarkitekt med detaljplaner i Åtvidaberg och Norrköping, säger Anna Karlin som tror att kunskap om planarbete är en nyttig kompetens, och Carl Hamilton håller med.

undefined
Anna Karlin i samtal med Jan Littorin, boende i närheten av Skeppsgården och ägare av ett vattenkraftverk i Vindån.

Hon har flera tankar och funderingar om det nya uppdraget.

– En intressant ingång är vad termen "en levande skärgård" egentligen betyder? Vad jag tänker är väl att man ska ha ungefär samma möjligheter att leva och bo i skärgården som i övriga landet, förklarar Anna Karlin.

undefined
Skärgårdslandskapet kan bjuda på natur- och kulturupplevelser, här på väg till Harstena i somras.

Problembilden är densamma i samtliga skärgårdsområden – inte bara i Östergötland, utan även i Västervik och Kalmar län.

– Vi har ett skärgårdsråd där med fem kommuner, förutom de tre östgötakommunerna också Västervik och Oskarshamn, länsstyrelsen Kalmar samt Region Kalmar. Så vi jobbar också över länsgränserna, besökarna ser ju inte var gränsen går, påpekar Carl Hamilton.

Anna Karlin känner att hon börjat komma in i rollen.

– Det är en otrolig förmån att få jobba bara med en fråga som man brinner för, det känns som ett drömjobb och är jätteroligt. Det är ju också ett stort och viktigt ansvar, säger hon och tillägger att en av de första uppgifterna blir att revidera ett utvecklingsprogram för kust och skärgård i Östergötlands och Kalmar län.

– Utvecklingsprogrammet utgår från att se skärgården som ett område och att man fokuserar på olika noder och hamnar som kan serva den bofasta befolkningen på ett strategiskt sätt.

undefined
Carl Hamilton har trivts på jobbet och för nya skärgårdsutvecklaren Anna Karlin känns det som ett drömjobb.
Skärgårdsutveckling

Skärgårdsutvecklartjänsten står Region Östergötland för tillsammans med skärgårdskommunerna i Östergötland.

Skärgårdsrådet Östergötland och Småland samverkar kring skärgårdsfrågor och tar fram strategier och policy. Målet är en ”levande skärgård” med en yrkesverksam och åretrunt-boende befolkning. Rådets arbete är fokuserat på sysselsättning, service, natur och kultur, samt bostäder.

Till skärgården räknas såväl öar som fastland där natur, kultur och produktionsmönster är präglat av havet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!