I en fråga till nämndens nuvarande ordförande Maud Ärlebrant (KD), som ska besvaras på måndagens fullmäktige, lyfter Ingela Svensson (C) otydligheten i sparmålet.
– Alla förvaltningar måste ju få veta vad de har att förhålla sig till, innan budgetarbetet börjar 6–7 mars. Det är otydligt eftersom enprocentaren ligger kvar i planeringen, och socialnämndens ordförande har inte sagt någonting annat än, säger Svensson.
Beskedet från majoritetspolitikerna har varit att ”enprocentaren” – alltså att varje nämnd ska effektivisera bort 1 procent varje år – ska tas bort när budgeten för 2024 läggs. I stället ska kommunen totalt spara 20 miljoner kronor.
Av de 20 miljonerna ska 7 komma från socialnämnden.
Men ”enprocentaren” finns fortfarande med i planeringen, än så länge, vilket blir ungefär 10 miljoner för socialnämnden.
Dessutom tilldelades socialnämnden 10 miljoner extra under 2023, på grund av ökade kostnader. Enligt Svensson (C) är det en ettårig ökning som inte finns kvar inför budget 2024.
Så: Är det 7, 17 eller 27 miljoner som ska sparas nästa år? Det undrar Ingela Svensson (C).
Har du fått indikationer från förvaltningen om att otydligheten är problematisk?
– Nä, jag har inte intervjuat dem om det. Men för förvaltningen är det ju viktigt att veta vad man står inför, säger hon.
Maud Ärlebrant (KD) vill avvakta med att svara på frågan tills hon ger ett formellt svar på fullmäktige. Hon poängterar dock att förvaltningen ska komma in med sina önskemål om hur mycket de behöver i budget i slutet av april – alltså inte i mars. Och vid det laget kommer förvaltningarna ha fått veta om enprocentaren tas bort eller inte. Exakt när förvaltningarna får sina riktlinjer vet hon inte i dagsläget.
När sparförslaget för skola och barnomsorg debatterats har beskedet varit att enprocentaren ska tas bort. Men eftersom det ligger kvar har förvaltningen tagit fram större sparförslag än vad som kanske blir verklighet. Vi vill ändå veta om Maud Ärlebrant (KD) fått besked från kommunstyrelsen: Kommer enprocentaren tas bort, eller hänger det i luften?
– Jag kan inte ge dig något klart besked. Jag har svårt att se att vi skulle kunna ha enprocentsmålet kvar helt, och vi har en något bättre skatteprognos än vi väntat. Men vi har ju en inflation som fortsätter och ökande kostnader. Mycket är osäkert, säger hon.