Ska locka klätterturister

Med fanfarer, eldshow och uppvisningsklättring invigdes Råsklippan i Överum under fredagskvällen. De modiga fick prova på att klättra uppför den branta väggen. För de mer jordnära fanns korv, eld och musikunderhållning.

Jim Wasmuth (t v) tar emot 50 000 kronor från Sparbanksstiftlelsen. Detta för att klättringen bidrar till att ge barn och ungdomar en rikare fritid. Tobias Bååth från Tjustbygdens Sparbank och Joakim Jansson, som representerade stiftelsen, lämnade över checken. Foto: Anders Steiner

Jim Wasmuth (t v) tar emot 50 000 kronor från Sparbanksstiftlelsen. Detta för att klättringen bidrar till att ge barn och ungdomar en rikare fritid. Tobias Bååth från Tjustbygdens Sparbank och Joakim Jansson, som representerade stiftelsen, lämnade över checken. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-06-08 20:31

Tillsammans med flera aktörer, bland annat Sparbanksstiftelsen, Kustlandet och Västerviks Turistbyrå, invigde Västervik Climbing mellanväggen vid Råsklippan i Överum under fredagen. Invigningen lockade över 100 personer till platsen framför klippan, som ligger en bit in i skogen vid idrottsplatsen i Överum.

På plats var också Överums musikkår som spelade pampig musik och firade med flera fanfarer. Publiken fick även ta del av en eldshow med Cirkus Cirkörartisten Mr Jakob, som presenterades glatt, högljutt och skojfriskt av kvällens konferencier Tobias Ahlstedt. Mr Jakob bjöd på eldslukning, balansakter på lina och eldsprut framför det dramatiska sceneri som den respektingivande klippan utgör.

Efter det var det dags för själva huvudattraktionen att framträda, klippan och klättrarna själva. Sally Nilsson, Stefan Rasmussen och Jim Wasmuth från Västervik Climbing klättrade vigt och flinkt uppför klippans olika partier.

Råsklippan ingår i det tvååriga projektet Granit, som ska locka fler klätterturister till vår kommun. Klätterklubbens medlemmar har varit drivande och hoppas att fler ska hitta ut i skogen och upptäcka sporten.

- Vi vill vara med och utveckla ungdomsklättringen. Här finns olika leder med olika svårighetsgrad. Meningen är att Råsklippan ska bli ett "kursberg" där vi ska lära de som vill att klättra, säger Jim Wasmuth från Västervik Climbing.

Stefan Rasmussen, även han från Västervik Climbing, är inne på samma spår.

- Det är ofta ett stort steg att ta när man går från inomhusklättring till utomhus. Här blir steget kortare, det finns olika svårighetsgrader.

Varför ska man klättra?
- De är en sport som förenar fysisk aktivitet med naturupplevelser. Här är det naturen som är redskapet, säger Stefan Rasmussen.

Klubben fick även ta emot 50 000 kronor från Sparbanksstiftelsen, pengar som kommer att gå till utrustning. Målet är att ännu fler kan få chansen att prova på klättringssporten. Flera skolor i kommunen kommer nu börja utnyttja Råsklippan.

Klättring

Det finns många former av klättring. Vid Råsklippan kommer främst två av dessa utövas:

Sportklättring -  utövas på klippor med förplacerade säkringar. Ofta finns färdiga förankringspunkter från vilka man kan fira ner till marken igen.

Bouldering -  Bouldering sker oftast på klippblock och med en crashpad (svensk slang "padda") på marken som skydd vid fall. Klättringen består ofta av relativt få rörelser (moves) och den kan vara mer teknisk och atletisk än annan klättring. Hålls på relativt låg höjd.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om