Sjuor om MyAI: "Smidig på många sätt – men obehaglig"

En extra vän, en hjälp i vardagen men också en läskigt verklig robot som verkar ha mer koll på en än man kan tro. Tove, Tuva, Nova och Edith, som alla går i sjuan, har blandade känslor inför Snapchats chatrobot.

Tove Fridell, Edith Kerrolf, Tuva Andersson Hedenström och Nova Wallin har alla testat Snapchats nya AI-robot.

Tove Fridell, Edith Kerrolf, Tuva Andersson Hedenström och Nova Wallin har alla testat Snapchats nya AI-robot.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-05-18 08:00

När vi intervjuar Tuva Andersson Hedenström, Tove Fridell, Edith Kerrolf och Nova Wallin är det ungefär en vecka sedan Snapchat släppte sin chattrobot – MyAI – för alla sina användare. Snapchat är ett av de populäraste sociala medierna för unga just nu och chattroboten har varit ett av de stora samtalsämnena senaste tiden. Tjejerna har alla testat att chatta med den. 

– Jag har skrivit lite till den, men inte använt den i skolan. Man skriver för att det är kul, mer så här: "Hej, hur har din dag varit", berättar Tuva.

Vad tycker ni om den? 

– Ibland kan den bli lite obehaglig. Det var någon gång den frågade vad jag skulle göra i helgen och sen rekommenderade den restauranger i Västervik, fast jag inte hade skrivit att jag bor i Västervik, säger Tove.

Vad kan man använda den till? 

– Den finns ju lite som en "extra vän", som alltid finns där för en. Den kan hjälpa till med många saker, som att ta fram ett recept om man till exempel skriver: "jag ska baka en kladdkaka, hur gör jag. Den kan hjälpa till med att hitta grejer, en tröja eller kanske länk till musik man sagt att man gillar", säger Tuva. 

– Den är smidig på många sätt, säger Nova.

undefined
Tjejerna menar att Snapchats chattrobot kan fungera som en extra vän för den som är ensam. De tror inte att den kommer att öka risken för fusk i skolan. Bilden är en genrebild.

Tänker ni att man kan använda den i skolan?  

– Ja alltså… Du kan ju ställa frågor, typ; "vad heter den minsta byggstenen i universum", och få svar, men jag tror inte den kan skriva en hel text. Då blir det ju plagiat och det kan man inte använda, säger Nova.

– Den kanske kan ge lite fakta, och hjälpa till med lite pluggtips och sånt, säger Tuva.

Tror ni det förekommer plagiat, att elever till exempel ber en robot att skriva en bokrecension åt en? 

– Jag vet inte om man kan använda den på det sättet. Ingen som jag vet om har gjort det. Men det finns ju många appar. Teknologin är så stor, säger Nova.

– Det finns säkert de som försöker, men den kan ju inte göra allt, säger Tuva

– Och man vet ju inte om roboten tagit fakta från en säker källa, säger Tove.

Skolverket har rekommenderat att lärarna inte ska använda inlämninguppgifter som grund för betyg, just på grund av risken för fusk. Hur jobbar ni med inlämningsuppgifter i skolan? 

– I SO har vi ofta inlämningsuppgifter. Men nu sist sa vår SO-lärare att vi skulle ha ett vanligt prov, med tanke på att man kan använda sådana hjälpmedel, säger Tuva. 

Så det här är något ni pratar om i skolan?

– Ja. Det är ingen stor grej, men de har tagit upp det, säger Nova. 

undefined
Kompisarna Tuva Andersson Hedenström, Nova Wallin, Edith Kerrolf och Tove Fridell tycker att AI-roboten är praktisk, men också lite obehaglig.

Tjejerna berättar även att de brukar få skriva i ett program där man måste logga in med lösenord, för att man inte ska kunna använda Google Translate för engelskauppgifterna eller få stavningskontroll på svenskan. De har inte personligen hört om någon som tagit chattrobotar till hjälp för att exempelvis skriva en bokanalys eller en uppsats, däremot finns det folk som skriver om fenomenet på Tiktok (en populär app där man kan lägga upp videos). 

–Jag har också sett att vissa på Tiktok rekommenderar att man lägger in en text från till exempel Wikipedia i ett program, och så skriver den om texten med egna ord. 

Tror ni att fuskandet kommer att öka nu efter AI-tekniken och chattrobotarnas intåg? 

– Kanske... men jag tror att det redan finns mycket fusk. Tyvärr är det enkelt att fuska, det har funnits så många metoder redan innan, säger Nova.

undefined
Det finns en oro för att information man skrivit på Snapchat ska spridas vidare. Snapchat själva uppger att man i vissa fall kan dela information om sina användare, men då måste man ha en giltig rättslig grund för det.

Något som det pratas mycket om bland eleverna är att chattroboten på Snapchat inte går att välja bort. Tidigare gick det att välja till den i betalversionen Snapchat plus, men nu finns den i allas appar. 

– Den bara kom dit och det går inte att ta bort den. Den ligger alltid högst upp i ens flöde, säger Tuva.

Vad tycker ni om det, är det bra? 

– Ja, för vissa är det bra att man har någon att skriva med. Men man borde kunna ta bort den också, säger Edith.

– Jag skulle vilja ta bort den, jag tycker den är väldigt obehaglig, säger Tove. 

Hon tycker det känns märkligt att den svarar så snabbt på ens frågor, och ser även en risk i att personliga grejer som man skriver sprids vidare.

Tjejerna berättar att det cirkulerar uppgifter om att roboten har kontakt med exempelvis sociala myndigheter – för att ha koll på hur barn mår. 

Känner ni er övervakade av roboten, eller att det finns en risk att ni blir övervakade?

– Det är inget jag tänker på, säger Nova.

– Nej, den kan ju inte göra nånting fysiskt liksom, även om den pratar som en riktig person, säger Tuva. 

Snapchat och integriteten

Snapchat uppger att man i vissa fall kan dela med sig av information om en användare på Snapchat av rätts- eller säkerhetsskäl. Det kan handla om att upptäcka bedrägerier, eller utreda överträdelser av communityns regler. Snapchat lämnar dock inte ut information om användarna utan en giltig rättslig grund. 

Det går att avaktivera My AI på Snapchat om man är en betalande användare. Sajten Nyheter24 tipsar även om ett sätt att ta bort roboten från sin vänlista genom att gå in via webben. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!