Sjukskrivningarna ökar i Västervik

Försäkringskassan ger god kvalitet i sin service, men behöver bättra sig på pappaledigheter, liggetider och ohälsa.

Erik Kärnekull, direktör för Försäkringskassan i Kalmar län, är nöjd med kassans resultat förra året. Däremot finns fortfarande ”utvecklingspotential”. Foto: ANDERS LILJEGREN

Erik Kärnekull, direktör för Försäkringskassan i Kalmar län, är nöjd med kassans resultat förra året. Däremot finns fortfarande ”utvecklingspotential”. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-03-13 01:00
Målet för antalet utbetalda sjukpenningdagar under 2004 i Västervik ligger under nivån år 2000. Under hela 2000 betalade Försäkringskassan i Västervik ut 336634 nettodagar (det vill säga ersättnings för hela dagar). Sedan dess har antalet ökat stadigt till 398531 förra året.
Målet för 2004 är 332409 sjukpenningdagar.
När Försäkringskassan igår presenterade sin årsredovisning fanns det mycket att glädjas över. Kassan har femte bäst produktivitetstal i landet, det vill säga att besluten är billiga och verksamheten rationell. Kassan har också absolut bäst kvalitet när det gäller beslut och utbetalningar     99,8 procent av ärendena handläggs på ett korrekt sätt. Kunderna är mycket nöjda och kassan uppfyller fyra av sju nationella mål.
- Vi känner en trygghet i att medborgarna får relativt sett en högre rättssäkerhet i länet, säger Erik Kärnekull, direktör för Försäkringskassan i Kalmar län.
De mål som inte uppfylls är minskningen av ohälsa, att fler pappor ska ta ut föräldraledighet och genomströmningstiden för vissa ärenden.
Generellt kan sägas att ohälsan är större i norra länsdelen än i södra delen. Det kan till exempel förklaras med att befolkningen i kalmar till stor del består av unga studenter och tjänstemän. Risken för ohälsa är betydligt större för dem som arbetar inom industrin.
Andelen långtidssjukskrivna ökar också. I november förra året var medeltalet under de senaste tolv månaderna för sjukskrivningar längre än ett år 650 personer i Västervik. Ett år tidigare var antalet 548 personer och går man ända tillbaka till 1999 var antalet endast 327.
Försäkringskassan i länet har det senaste kvartalet arbetat hårt med att få långtidssjukskrivna som varit sjukskrivna mer än två år att antingen återvända till arbetslivet eller gå i förtidspension.
- Vi rehabiliterar sjukskrivna till arbetskraften. Det är en stor utmaning, säger Erik Kärnekull.
Det är på den här fronten som Försäkringskassan nu lägger extra mycket krut och det verkar ge resultat. Och det kan behövas eftersom 20-25 procent av arbetskraften i länet inte kan gå till ett arbete. Värst är det i Hultsfred där 25 procent av arbetskraften faller bort på grund av sjukskrivningar eller arbetslöshet. Västervik ligger också högt på 22,3 procent.
I länet betalade Försäkringskassan ut 10,3 miljoner kronor förra året. I genomsnitt får då varje länsinvånare 44000 kronor.
- Vi står för 20-25 procent av konsumtionskraften i länet. Vi måste vara väldigt ödmjuka inför det här för det är en stor del av människors försörjning. Missköts vårt uppdrag så drabbar det många svaga människor     det är en solidaritetsfråga, säger Erik Kärnekull.
Genomströmningstiden, det vill säga hur länge ett ärende ligger hos myndigheten innan klinten får besked, är ett annat sorgebarn n. Det nationella målet är 180 dagar, men riksgenomsnittet är 211 dagar och i Kalmar län ser det ännu sämre ut. I snitt tar det 288 dagar att få besked om förtidspension. I Västervik tar det 259 dagar.
Ärenden som går genom socialförsäkringsnämnden tar också väldigt lång tid. I länet är snittet 253 dagar och absolut sämst är Västervik med 275 dagar.
Pappaledigheterna måste också bli fler. Målet är att 18 procent av föräldrapenningsdagarna ska tas ut av pappor, men länet når bara upp till 16 procent. Vilket förvisso är en ökning med tio procent sedan 2002. Bäst i länet är Mörbylånga med 18,2 procent och Västervik kvalar in på tredje plats med 16,9 procent. Strömningarna i tiden kan dock göra så att målet nås så småningom eftersom andelen pappadagar stadigt ökar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om