Två sjuksköterskor från landstinget, Elisabet Olsson och Carolina Holmström, kommer informera om hälsa och den svenska sjukvården för nyanlända. Det är en förstärkning av hälsodelen i kursen samhällsorientering som nyanlända har möjlighet att genomgå. Kommunens integrationsgrupp ger kurser till nyanlända och samordnare Torbjörn Pettersson är nöjd med tillskottet.
– Det känns jättebra. Vi har kämpat i många år för det här. Om jag står och pratar om sjukvård blir det lite lekmannamässigt, säger han i ett pressmeddelande.
Det är Länsstyrelsen som beviljat medel till denna satsning som ska ge bättre och mer professionell kunskap om hälsa till de nyanlända i Västerviks kommun. Sjuksköterskorna som står för undervisningen arbetar annars inom asyl- och flyktinghälsovården i Kalmar läns landsting, vilket ger dem goda förutsättningar och förståelse för hur lektionerna ska läggas upp.
– I vårt dagliga arbete ser vi återkommande problem som vi kan ta upp här, säger Carolina Holmström. Här får vi ett bra tillfälle att ge samma information som vi annars ger enskilt.
– Vi förklarar hur sjukvården fungerar i Sverige, säger Elisabet Olsson. Att man inte får antibiotika direkt när man är förkyld, till exempel.
Samhällsorienteringen som ges till nyanlända ska ge grundläggande förståelse för det svenska samhället och man arbetar med att koppla in kompetenser från många samhällsfunktioner.
– Vi brukar ha hit folk från olika områden som förklarar hur det fungerar här i Sverige. Från Skatteverket, polisen eller skolan. Ibland gör vi studiebesök, säger Torbjörn Pettersson.