Anneli Wahlin, hälso- och sjukvårdschef på kommunen, berättar att bristen på sjuksköterskor har gjort att de måste hitta andra alternativ för att täcka luckorna.
Många som nu gått i pension jobbar extra och kommunen samverkar även med regionen och grannkommunerna. De hyr också in sjuksköterskor.
– Just nu har vi inne fem till sju olika bemanningsföretag i verksamheten, säger hon.
Det var svårt redan innan pandemin att få tag i sjuksköterskor, menar Anneli Wahlin. Men hon säger att det blev lättare under pandemin eftersom flera svenska sjuksköterskor som flyttade till Norge för att jobba, stannade kvar. Men efter att restriktionerna släppte har det återigen blivit svårare.
Den kommunala sjukvården har ett 50-tal sjuksköterskor och har hand om bland annat hemsjukvården, särskilda boenden och socialpsykiatrin. All personal kan användas för alla olika enheter, vilket gör det lättare för dem att styra bemanning till där det är behov.
Även om de i nuläget kan lösa personalbristen, lägger de stort fokus på att locka nya sjuksköterskor.
– Dels försöker vi ge möjlighet att läsa vidare på arbetstid och sen se till att lönen ligger i framkant lokalt, både jämfört med grannkommuner och regionen, säger Anneli Wahlin.
En faktor som också spelar in är att det skett en förändring över hur länge personal stannar kvar på en arbetsplats. Det gör det ännu viktigare att fokusera på arbetsmiljön.
– Förr kunde man stanna på en arbetsplats i 40 år, men vi märker att den yngre generationen vill gärna byta arbetsplats oftare.
På Region Kalmars hemsida annonserar man ut tio lediga sjukskötersketjänster i mitten av augusti. Sjukhuschefen Sibylle Loo berättar att de, likt kommunen, har pusslat i scheman för att lösa läget.
– Just nu saknas det mest sjuksköterskor på kirurgkliniken, säger hon.
Som vi redan berättat har man därför tagit beslutet att stänga den palliativa avdelningen i ett halvår.
Det har inte heller varit lätt för dem att få tag i sjuksköterskor från bemanningsföretag. En dessutom mycket dyrare lösning.
– Vi jobbar mycket med rekrytering både av nyexaminerade och färdiga sjuksköterskor.
Positivt är att intresset för vårdutbildningarna på Campus är fortsatt högt. I våras började 23 personer sin utbildning till sjuksköterska på Campus Västervik. Intresset för är högt även inför hösten.