Minskad arbetstid för vårdpersonal i lyckat projekt

I ett två år långt projekt har över 200 personer i Linköping och Norrköping provat kortare arbetsveckor, med bibehållen lön. Något man vill se även i Västervik.

Cecilia Ohlsén, Angelica Katsanidou, Jacob Hoffsten

Cecilia Ohlsén, Angelica Katsanidou, Jacob Hoffsten

Foto: VT/kollage

Västervik2024-09-04 05:00

Nyheten i korthet

  • Över 200 personer i Linköping har testat kortare arbetsveckor med bibehållen lön i ett tvåårigt projekt, vilket har gett positiva resultat.
  • På Västerviks sjukhus är man intresserad av att genomföra ett liknande projekt, men det kräver arbetsgivarens godkännande.
  • Trots positiva reaktioner finns det invändningar, som behovet av större bemanning och ekonomiska utmaningar.

På Linköpings Universitetssjukhus och Vrinnevisjukhuset i Norrköping har medarbetare i projektet fått minskad arbetstiden med fyra timmar i veckan för en heltid, rapporterar Corren. De fyra timmarna är till för återhämtning och projektets mål är att göra arbetsplatserna mer attraktiva och att öka välmåendet hos personalen.

– Det skulle vara en jättebra åtgärd, säger Jacob Hoffsten, sjuksköterska och fackligt förtroendevald på dialysmottagningen på Västerviks sjukhus.

– En vanlig invändning är bemanningen, att det skulle behövas fler personer för att täcka schemat. Men jag har nog inte träffat någon som är direkt negativ till en minskad arbetstid.

– Jag tror det skulle öka effektiviteten och ge en högre livskvalité med mer återhämtning. Ohälsotalen skulle kanske påverkas positivt. Men det förutsätter att det finns en tillräcklig bemanning.

undefined
Cecilia Ohlsén tror att en arbetstidsförkortning skulle gynna medarbetarna och ge effektivare tid på jobbet.
undefined
Jacob Hoffsten

Även Cecilia Ohlsén, vice ordförande och huvudskyddsombud på vårdförbundet Kalmar län, tror att en arbetstidsförkortning skulle uppskattas. Hon tror att det skulle ha flera fördelar:

– Det skulle ge bättre återhämtning, och kanske ett bättre schema med mer regelbundna tider och färre nätter. Jag tror att fler skulle gå upp till heltid och att det skulle bli lättare att rekrytera.

– Arbetstidsförkortning var den största delen i konflikten tidigare i år, vårdförbundet är inte klara med den frågan utan kommer att fortsätta kämpa. Jag skulle vilja se ett sådant försök här, det skulle vara jättekul och intressant att se resultatet.

Angelica Katsanidou, regionråd (S), säger att ett sådant projekt, om det skulle genomföras i Västervik, behöver vara avtalat mellan fackförbund och arbetsgivare. Hon ser också utmaningar i en arbetstidsförkortning på bred front:

– Vi står inför stora utmaningar där färre ska försörja fler, det skulle göra att det behövs ännu mer personal.

Jimmy Loord, oppositionsråd (KD), menar att det skulle vara förknippat med stora ekonomiska belopp.

– Vi står inför stora utmaningar med kompetensförsörjning. Målet är att ha medarbetare som mår bra och kortad arbetstid kan vara en del i det.

– Om man skulle göra stora förändringar är det i avtalsförhandlingar på nationell nivå, men det som behövs för att genomföra ett liknande projekt i Västervik är ett politiskt beslut på regional nivå. Det diskuteras och jag stänger inte dörren till ett sånt projekt!

undefined
Angelica Katsanidou (S), regionråd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!