Sjuksköterskan Johanna Berggren vill rädda liv

"Det är lite häftigt, att få rädda liv." Det säger Johanna Berggren, som just nu utbildar sig till specialistsjuksköterska inom intensivvård genom Campus Västervik, och både arbetar och praktiserar på Västerviks sjukhus.

Johanna Berggren studerar till specialistsjuksköterska inom intensivvård, Carina Olsson, avdelningschef IVA, Jonas Karlsson, klinisk utbildningssamordnare och Helén Sandberg, avdelningschef IVA. De berättar att upplägget med studenter på plats har skapat mycket engagemang på avdelningen.

Johanna Berggren studerar till specialistsjuksköterska inom intensivvård, Carina Olsson, avdelningschef IVA, Jonas Karlsson, klinisk utbildningssamordnare och Helén Sandberg, avdelningschef IVA. De berättar att upplägget med studenter på plats har skapat mycket engagemang på avdelningen.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2023-02-19 08:00

Eftersom det är brist på sjuksköterskor i hela landet, och svårt att rekrytera sjuksköterskor med specialistkompetens inom flera områden, hörde Västerviks sjukhus av sig till Campus Västervik för att se om det fanns möjlighet att skräddarsy en utbildning.

Under hösten började de första eleverna. De kommer studera på halvfart under två år, samtidigt som de arbetar halvtid, något som studenten Johanna Berggren tycker är ett bra upplägg.

– Jag tror att det här är ett hållbart sätt att lära sig. Genom att jobba samtidigt får saker och ting tid sjunka in. Och det är ett väldigt bra klimat här på IVA, är det något vi studenter undrar över så är det bara att fråga. Det är otroligt lärorikt att vara inom intensivvården, säger hon.

undefined
Johanna Berggren blev intresserad av arbete inom intensivvåden delvis för att hon var färdigutbildad sjuksköterska precis före pandemin. "Jag ville lära mig mer om vad man kan göra för att rädda väldigt sjuka patienter", säger hon.

Intensivvårdsavdelningens chefer Carina Olsson och Helén Sandberg berättar att upplägget har skapat ett engagemang från hela personalen. Exempelvis har två av doktorerna tagits in för att föreläsa på utbildningen.

– De vill hjälpa eleverna och kommer och frågar: "Vad kan vi göra?", säger Carina.

Johanna berättar att det även ordnats föreläsningar på avdelningen, av personal med kunskap att dela med sig av.

– Teamarbetet är väldigt viktigt här, säger hon.

undefined
Att kombinera arbete och studier har fungerat bra för Johanna Berggren. Hon tycker att det gör att kunskaperna får tid att sjunka in, och att hon inte behöver känna någon stress över skolan.

En del i att satsningen hittills har fungerat så bra tror Carina och Helén är tack vare IVA-sjuksköterskan Jonas Karlsson, som arbetar som klinisk utbildningssamordnare. Det är en tjänst som skapades för att ta hand om just de här eleverna.

– Jag arbetar med att samordna deras verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Västerviks sjukhus är ett litet sjukhus, som ändå förväntas kunna hantera alla sorters patienter, i alla fall i det första skedet. Det gör att vi behöver kunna lite av allt, säger han.

Just därför tror Carina det är bra att utbildningen är förlagd på två år i stället för på ett.

– Vi har inte lika stort inflöde som till exempel ett universitetssjukhus och på två år hinner eleverna få lite mer bredd.

Johanna blev färdig sjuksköterska precis före pandemin, det var det som fick henne intresserad av intensivvård.

– Det är lite hoppfullt att man kan göra mer här än man kan på en vanlig avdelning. Och det är lite häftigt att få rädda liv, säger hon.

Nu hoppas de alla att fler ska lockas till specialistutbildningarna.

– Vi behöver bli fler, säger Helén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!