Den 16 maj har Vårdförbundets blockad pågått i tre veckor. På Västerviks sjukhus har personal under lång tid arbetat under hög arbetsbelastning och stora påfrestningar. Övertidsarbete och låg bemanning är två saker som tas upp av de vi talat med som anledningar till att blockaden behövs, trots att situationen skapar stor osäkerhet bland kollegorna.
– Blockaden är nödvändig för att synliggöra problem och visa att vi som arbetar inom vården behöver trivas för att upprätthålla en bra sjukvård. Vi vill ha möjlighet att lyckas och må bra på jobbet. Arbetsgivarna har inte varit villiga att möta det, vilket är uppenbart nu. Staten och SKR behöver erkänna att vi är viktiga!
Kevin Gustavsson, biomedicinsk analytiker på klinisk kemi och transfusionsmedicin, är en av de som berättar om personalbrist och övertidsarbete som lett fram till att situationen nu är ohållbar.
– Många har varit tvungna att jobba över för att verksamheten ska hålla och flera klarar inte av att jobba heltid på grund av arbetsbelastningen.
Bilden delas av Erik Åkerman som är sjuksköterska på akutmottagningen.
– Det har varit hög arbetsbelastning under lång tid, förfrågningar om att ta extrapass skickas ut flera gånger i veckan. Personalen är slutkörd på grund av den låga bemanningen. Patienterna behöver samma hjälp oavsett bemanning och vi behöver mer personal för att bedriva den moderna vård vi har idag.
– För att ledningen och politiker ska få upp ögonen för problematiken och för att det ska ske en förändring behövs blockaden. Vi har försökt lyfta de här frågorna under väldigt lång tid, det finns ett uppdämt behov av förändring.
– Det är inte vårt ansvar att det är så lite personal, det är ett problem för regionen och politikerna. Jag kan inte lösa det genom att ta extrapass!
Att övertid krävs för att få verksamheten att gå ihop är även det en bild som flera av de vi pratat med delar.
På kirurgavdelning 1 jobbar Sandra Ståhl som sjuksköterska och bekräftar att det under perioder är riktigt tufft.
– Vi får jobba för två eller tre personer. Är vi kort om folk så kan en sjuksköterska ha ansvar för dubbelt så många patienter som annars.
– Själv kör jag bara på, men det påverkar privatlivet. Jag lägger mitt schema så att verksamheten ska fungera, inte för mitt eget bästa. Vissa perioder är det mycket övertid och mycket stress, det blir dålig återhämtning.
Från en av de psykiatriska avdelningarna berättar en specialistsjuksköterska:
– På grund av den låga bemanningen kan en sjuksköterska ansvara för en hel extra avdelning om någon blir sjuk. Det är inte patientsäkert. Jag kan aldrig ta ledigt en helg eftersom det inte finns vikarier.
– Det är mycket övertid till och från, men det är också positivt med extra pengar. Fast det borde vara en högre grundlön istället.
Det finns dock hopp. Med hjälp av blockaden hoppas Kevin på arbetstidsförkortning och löneökning.
– Jag är optimistisk, och jag blir enormt besviken om det inte leder fram till något.
Även Erik ser ljust på framtiden:
– Jag hoppas att det här genererar lönepåslag och kortare arbetstid så att fler orkar jobba heltid.
– Det en annan generation nu, vi har bytt uppoffring mot uppror. Det kan inte ses som ett kall, vi kan inte jobba av snällhet. Det är ett arbete som alla andra, det ska betala sig. Det har funnits en acceptans för sämre arbetsvillkor under längre tid men vi har fått nog nu.
– Jag kan stolt säga att jag inte betalar med hälsan längre!