Sjukhusutbrottet är över – så många var smittade

300 prover visade att 22 personer med koppling till Västerviks sjukhus var smittade. Nu har man läget under kontroll.

Utbrottet visade att över 20 personer smittats. Alla hade inte direkt koppling till sjukhuset, vissa var anhöriga till personer som smittats på sjukhuset.

Utbrottet visade att över 20 personer smittats. Alla hade inte direkt koppling till sjukhuset, vissa var anhöriga till personer som smittats på sjukhuset.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västervik2020-09-02 20:00

Sedan mer än en vecka tillbaka räknas utbrottet på sjukhuset som över. Det säger Lisa Labbè Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar län.

Utbrottet upptäcktes sedan en patient vid hemgång provtagits. Vid utökad provtagning konstaterades personal, anhöriga och patienter vara smittade, sammanlagt 16 personer handlade det om, ingen av dem behövde vård för covid-19.

Vid den utökade provtagningen upptäcktes ett fall till, en person ur en personalgrupp utan direkt patientkontakt. Man utökade smittspårningen.

– Under processen så tog man 300 prov. Men det rör sig inte om så många individer, vissa fick ta prov flera gånger, säger Labbé Sandelin.

Till slut stod det klart att 22 personer totalt smittats i utbrottet och man har läget under kontroll.

Under tisdagen kom så beskedet att ingen länsbo vårdades för covid-19. Samtidigt visade prover att fler var smittade, eller i alla fall att man upptäckt fler smittade.

Innebär det att vi inte blir lika sjuka av viruset nu?

– Det var faktiskt en intressant teori. Jag brukar förklara det med att vi är bättre på att skydda riskgrupper och har en mer ambitiös smittspårning nu. Den gör att vi även hittar de lindriga fallen.

– Jag är inte tillräckligt duktig virolog för att svara. Men det är en sådan sak som Folkhälsomyndigheten bevakar, de bevakar den genetiska bilden hos viruset.

– Vi har lärt oss mycket under våren. Huvudskälet är nog att vi är bättre på skydda de som bor på särskilda boenden och har hemtjänst.

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!