Sjukhusköket riskerar försvinna

All mat ska tillagas i Kalmar och köras med bil till Västervik och Oskarshamn.

Foto: ANDERS LILJEGREN Ett tiotal personer är i arbete vid bandet när brickorna med individuellt komponerad mat till Västerviks sjukhus görs i ordning vid 16-tiden på eftermiddagarna.

Foto: ANDERS LILJEGREN Ett tiotal personer är i arbete vid bandet när brickorna med individuellt komponerad mat till Västerviks sjukhus görs i ordning vid 16-tiden på eftermiddagarna.

Foto:

Västervik2005-01-18 00:25
Långt framskridna planer finns på att lägga ned sjukhusköket på Norra sjukhusområdet i Västervik, där 44 personer arbetar.
Landstinget vill lägga ned sjukhusköken i både Västervik och Oskarshamn för att i framtiden laga all mat i Kalmar.
Cirka 50 tjänster i sjukhusköken kan på sikt beröras om planerna genomförs.
? Tillsammans producerar i.dag länets tre sjukhuskök färre portioner än vad länssjukhusets kök i Kalmar ensamt producerade i början av 90-talet, säger Benoni Ingelsjö som är t.f chef för serviceförvaltningen inom landstinget.

På sjukhusköket i Kalmar ska maten på 90 minuter snabbkylas till tre plusgrader, innan den med lastbil transporteras upp till Oskarshamn och Västervik.
? Vi kan spara 20 miljoner kronor per år på att laga all mat i Kalmar. Just det köket är lämpligast ur ombyggnadssynpunkt, säger Benoni Ingelsjö.
Ingen behöver nyanställas i Kalmar även om all mat ska lagas i Länssjukhusets kök. Tvärtom innebär nya produktionsmetoder att det blir fråga om övertalighet.

Vad händer då om köket i Kalmar drabbas av elavbrott, eller någon annan form av haveri? Eller om lastbilen med mat till Västerviks sjukhus inte kommer fram beroende på snöstorm, trafikolycka eller andra yttre omständigheter?
? Vi har valt att ur säkerhetssynpunkt behålla sjukhusrestaurangerna som backup. I Västervik får restaurang Blåklinten producera mat vid ett nödläge. Ingen patient ska behöva bli utan mat.

Benoni Ingelsjö berättar att en stor delegation från Kalmar i höstas var på studiebesök vid en referensanläggning i Skövde.
? Där har man oerhört goda erfarenheter av det nya systemet. Både vad gäller smak, näringsinnehåll och den totala kvaliteten på sjukhusmaten.
Benoni Ingelsjö betonar att förslaget ännu inte är helt färdigarbetat.
? Utredningen är dock inne i slutfasen och ett färdigt förslag och ett beslut är förhoppningsvis klart i april.
? Vi diskuterar även framtida samarbetsmöjligheter med Västerviks kommun vad gäller matlagningen. Kommunledningen har fått ett förslag man nu ska diskutera.

Så sent som i oktober skrev den nye ägaren av Norra sjukhusområdet i Västervik, Lars Nilsson, ett hyreskontrakt fram till oktober 2009 för landstingets produktionsköks lokaler.
? Vi kommer inte att vänta med vårt nya matsystem på grund av det. Vi får väl se hur hyreskontraktsdelen ska hanteras, säger Benoni Ingelsjö.
Fackliga organisationer och ledande landstingspolitiker har informerats i ärendet.
Eftersom de planerade förändringarna är så stora krävs det ett beslut av landstingsfullmäktige i denna fråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om