Sjukhuset privatiseras inte
"Det underlättar samarbetet".
Så skriver den private konsulten Jan Svanell och landstingets Alf Jönsson, som den borgerliga majoriteten i landstinget anlitat för att göra en förstudie om att eventuellt lägga ut sjukhuset i Västervik på entreprenad.
Deras slutsatser presenterades i går förmiddag på landstingsstyrelsens beredning som nu föreslår landstingsstyrelsen att man drar tillbaka planerna på en entreprenadlösning.
- Vi är naturligtvis glada för det här beskedet, säger socialdemokraten Gert Wollinger, Västervik.
- Vi sa från början att förslaget inte var hållbart. Vi har haft en stor del av personalen med oss. Och det var väldigt många i Västervik som skrev på kravet om en folkomröstning i den här frågan.
I diskussionerna har det gjorts jämförelser med privatiseringen av Simrishamns sjukhus i Skåne. Wollinger menar att det är stor skillnad. I Västervik skulle det ha handla om en fyra gånger så stor entreprenad.
Gert Wollinger menar att det här visar att den offentliga sjukvården fungerar bra och att det inte finns något att tjäna på att lägga ut den på entreprenad.
- Det var ju likadant med sjukhustvätten i Västervik. Den fortsätter att drivas av landstinget, konstaterar Gert Wollinger.
Men att privatiseringsförslaget är borta för sjukhuset innebär inte alla entreprenadlösningar lagts på hyllan. Nu kommer den borgerliga majoriteten i stället att titta på närsjukvården.
- Man har inte definierat vad det innebär men jag gissar att det gäller vårdcentraler, distriktssköterskor och hemsjukvård och så vill man ha med Västerviks kommun, säger Wollinger.
- Men vi socialdemokrater och vänsterpartister vill först titta på strukturfrågorna innan man går ut och gör en förfrågan om entreprenad av närsjukvården.
De strukturförändringar som av ekonomiska skäl måste göra inom länets sjukvård blir höstens heta fråga och många smärtsamma besparingar blir nödvändiga. Genom att privatiseringsförslaget dragits tillbaka kan man räkna med ett bättre samarbetsklimat i landstinget.
- Det är ett steg i rätt riktning, säger Gert Wollinger.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet i landstinget menar att med tanke på det svåra arbetet att förändra sjukvårdsstrukturen och skapa en robust ekonomi finns det inte plats för ideologiska frågor som splittrar partierna.
- Att nu dra tillbaka planerna på en privatisering ökar möjligheterna till breda politiska lösningar när det gäller strukturfrågorna. Patienter, personal och länets medborgare är de stora vinnarna i dag, framhåller de i ett pressmeddelande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!