Sjukhusen skriker efter specialsjuksköterskor

Vården skriker efter specialistsjuksköterskor - samtidigt som alltför få vidareutbildar sig. I Västervik har det skapat problem.

Johanna Bergman, är en av allt färre sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig. Nu jobbar hon                som operationssjuksköterska i Västervik - och trivs ypperligt. Men lönen borde höjas, menar hon, för att fler ska tycka att det är värt mödan att utbilda sig.Foto: Magnus Karlsson

Johanna Bergman, är en av allt färre sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig. Nu jobbar hon som operationssjuksköterska i Västervik - och trivs ypperligt. Men lönen borde höjas, menar hon, för att fler ska tycka att det är värt mödan att utbilda sig.Foto: Magnus Karlsson

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-08-11 00:00

Sjuksköterskor med specialistkompetens är en bristvara. I Västervik märks det allra tydligast på operation, där det finns flera lediga tjänster.

- Vi har tre vakanta tjänster på operation och en på gyn, säger Inger Larsson Lockner, chef på operationsavdelningen.

I våras annonserades tjänsterna ut - utan resultat. Eftersom hela landet lider av brist på operationssjuksköterskor är det svårt att konkurrera via platsannonser. Rekryteringen fortsätter därför i höst via andra kanaler.

Till viss del täcks vakanserna upp via bemanningsföretag - vilket inte är någon ultimat lösning. Dels blir det dyrare, dels utför de inhyrda sköterskorna inga extrauppgifter. Vilket betyder merjobb för den redan krympta ordinarie personalstyrkan.

- Det blir att den ordinarie personalen får ta mer jourer och jobba extra på helgerna.

Att vara operationssjuksköterska är ett ansvarsfullt jobb, då de ska ha koll på hela processen under operationen. Ofta handlar det om långa operationer utan raster, och mycket att hålla reda på. Jourarbetet är tungt.

- Risken är att det blir sjukskrivningar, konstaterar Inger Larsson Lockner.

Personalbristen kan i värsta fall leda till att operationer måste ställas in, vilket i sin tur ger längre köer i vården.

En orsak till att så få sjuksköterskor vidareutbildar sig kan enligt Inger Larsson Lockner vara att det inte lönar sig ekonomiskt. Lönen skiljer inte särskilt mycket mellan en vanlig sjuksköterska och en specialistsjuksköterska, som i värsta fall måste betala sin utbildning själv. I Kalmar län betalar landstinget
20 000 kronor i studiebidrag varje månad till den som vidareutbildar sig - men långt i från alla landsting är lika generösa.

Inger Larsson Lockner tror även att operationssjuksköterskorna måste synas mer, både i utbildningarna och på sjukhusen, för att fler ska få upp ögonen för yrket.

I Västervik har man satsat på en så kallad hospitering, där flera sjuksköterskor fått ha praktik på operationsavdelningen.

Det gav resultat - i höst ska tre av dem börja läsa vidare.

Men utbildningen tar ett år, och sedan krävs ett års upplärning. Det tar alltså tid innan de nya sköterskorna kan fylla upp vakanserna i Västervik.

Och innan dess har flera medarbetare på avdelningen hunnit gå i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om