Sjukhuschefen ser allvarligt på dataintrången

På bara några veckor har tre anställda inom Region Kalmar polisanmälts för dataintrång. Minst ett av brotten ska ha skett på Västerviks sjukhus – och sjukhuschefen ser allvarligt på händelserna. "Framgår tydligt vilka regler som gäller".

"Vi ser förstås allvarligt på alla former av brott mot sekretessreglerna, så det är allvarsamt förstås" säger Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus.

"Vi ser förstås allvarligt på alla former av brott mot sekretessreglerna, så det är allvarsamt förstås" säger Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/Arkiv

Västervik2020-05-10 18:00

– Vi ser förstås allvarligt på alla former av brott mot sekretessreglerna, så det är allvarsamt förstås, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus.

Sedan den 15 april har totalt tre polisanmälningar gällande dataintrång upprättats inom regionen. Fallen gäller en sjuksköterska på Västerviks sjukhus, en läkare på Länssjukhuset i Kalmar samt en läkare inom psykiatrin som inte längre är anställd av regionen.

Samtliga anmälningar handlar om att de anställda varit inne i olika journaler där det enligt arbetsgivarens bedömning inte funnits någon vårdrelation till patienterna. 

Varför har det varit så många fall senaste tiden?

– Det ska jag inte spekulera i, men det känns bra att våra rutiner upprätthålls. Vi har som rutin att vi slumpmässigt ska logga hur åtkomsten till journalen ser ut, och det känns bra att det har fungerat.

Enligt Henrik Holmberg har man som rutin att kontrollera loggarna på varje enhet en gång i månaden, för att se till att sekretessregler följs.

Är reglerna tydliga kring vad man får göra och inte?

– Sekretess ingår som en del i varje sjukvårdsutbildning. Man skriver på ett sekretesspapper när man får sin anställning och det ingår som en del av vår introduktion för varje medarbetare. Så det framgår tydligt vilka regler som gäller.

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!