Det framkommer i den debattartikel som skickats in av en grupp sjuksköterskor till VT.
Från akutmottagningen berättar sjuksköterskan Erik Åkerman att de även där fått uppmaning om att finnas tillgängliga.
– Vi fick information från en av avdelningscheferna att vi skulle vara tillgängliga dygnet runt, men det dementerades senare.
Hur reagerade ni på den informationen?
– Vi blev först chockade. Vi kollade vad det står i lagen och hade kontakt med Vårdförbundet och det står inte i våra avtal att vi måste vara tillgängliga. När vi sedan återkopplade till cheferna så gick klinikchefen ut via mail med att det inte var så.
Cecilia Ohlsén, vice ordförande och huvudskyddsombud, och Marie Eklind, ordförande på Vårdförbundet Kalmar Län säger att de hört talas om att detta förekommer men att det är tomma hot.
– Våra medlemmar har inte skyldighet att vara tillgängliga på telefon när de är lediga. Tvärtom uppmanar vi sedan länge att inte vara med i sms-listor eller svara i telefon när arbetsgivaren ringer på fritiden.
– Att inte svara i telefon är inte ett skäl för uppsägning, chefer som säger så har inte lagen på sin sida.
Hjalmar Åselius är verksamhetschef på medicinkliniken på Västerviks sjukhus.
– Jag vet att avdelningscheferna har fått information från sjukhusledningen om vilka regler som gäller och att de har visat vad som står i Allmänna bestämmelser paragraf sex för personalen. Det står att du har skyldighet att vikariera hos din arbetsgivare om behov finns.
– Du har inte skyldighet att vara tillgänglig och om du gör dig systematiskt otillgänglig är det inte skäl för uppsägning, men det kan leda till en dialog med chefen. Om du svarar i telefon däremot har chefen rätt att beordra till övertid eller skyddsarbete.
SKR presstjänst svarar i ett mail till VT att de inte känner till att de skulle ha gett några sådana direktiv.
När vi når sjukhuschefen Sibylle Loo på fredagen säger hon att sjukhuset måste se till att sköta sitt uppdrag.
– Jag kan såklart förstå att det är jobbigt att behöva jobba extra men sjukhuset har ett uppdrag och det är att tillgodose patienterna vård. Då krävs det en viss bemanning.
Men är det verkligen enskilda medarbetares ansvar? Är inte det en ledningsfråga?
– Det har varit så att det behövs extra personal om något akut händer och om någon blir sjuk så försöker vi att planera om scheman. Det är inte så att vi har måmnga extra som bara kan hoppa in.
Har ni brist på sjuksköterskor?
– Det är olika på olika avdelningar, men nej det räcker inte till.
Vad händer om personalen känner att de inte orkar mer och söker sig till andra jobb?
– Det kan ju hända men vi försöker genom planering att undvika det så mycket det går. Det är cheferna som hanterar det på sina enheter och samverkar med varandra.
Sibylle Loo säger att hon hoppas att konflikten och övertidsblockaden tar slut snart och att det kan komma en bra lösning för alla parter. Men även om det är ansträngt nu så vill hon att folk ska känna sig trygga i att de kan söka vård om de blir sjuka. Även om det är tufft så löser de det, säger hon. Hon säger också att hon är tacksam mot personalen för att de ställer upp för patienternas skull.
– Drivkraften hos de flesta är ju att hjälpa människor. Det är mänskligt, det hör till att man ställer upp.