Sjukfrånvaron minskar i kommunen
Sjukskrivningarna blir allt färre inom kommunen. Men fortfarande är kvinnorna sjukskrivna dubbelt så mycket som männen.
Två förvaltningar bröt trenden och ökade i stället sina sjukskrivningstal. Det gäller räddningstjänsten och miljö- och byggnadskontoret. Men enligt kommunens personalsekreterare Gunnel Candlow säger inte de siffrorna så mycket eftersom det är små förvaltningar det handlar om.
- Räddningstjänsten har cirka 40 anställda och miljö- och byggnadskontoret cirka 25. Där räcker det att en person blir sjuk för att siffrorna ska bli sämre.
Sedan uppföljningen gjordes har den totala sjukfrånvaron inom kommunen fortsatt att minska. I slutet av augusti var den nere i 5,6 procent av den totala arbetstiden för de anställda.
Gunnel Candlow menar att minskningen är resultatet av ett systematiskt arbetsmiljöarbete inom kommunen.
- Vi jobbar hårt med de här frågorna. Dessutom följer kommunen utvecklingen för landet. Även totalt bland Sveriges kommuner har sjukfrånvaron minskat, säger hon.
Gunnel Candlow tror också att den minskade sjukfrånvaron kan ha att göra med en annan syn på sjukskrivningar hos läkare som i dag är mer restriktiva när det gäller att sjukskriva. Dessutom blir många numera sjukskrivna på deltid i stället för på heltid vilket minskar den totala frånvaron.
En annan nationell trend som avspeglas även i Västervik är att kvinnorna är sjukskrivna i större utsträckning än männen. I slutet av augusti var kvinnornas totala sjukfrånvaro i procent av arbetstiden 6,25 procent mot 3,04 för männen. Vad detta beror på kan inte Gunnel Candlow svara på.
Uppdelat på de kommunala förvaltningarna var sjukfrånvaron i slutet av augusti störst bland socialnämndens anställda med mer än åtta procents sjukfrånvaro för de cirka 1300 anställda. Minst var sjukfrånvaron bland de anställda på miljö- och byggnadsnämnden med 1,84 procent av arbetstiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!