Sju nya fall på gymnasiet sedan i fredags

Under helgen upptäcktes fem nya fall på av coronasmitta bland elever på Västerviks gymnasium.

Ytterligare två fall upptäcktes under fredagen och i helgen konstaterades fem fall till.

Ytterligare två fall upptäcktes under fredagen och i helgen konstaterades fem fall till.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-11-09 11:15

Förra veckan kunde sju fall av smitta konstateras, och fram tills dess hade tio fall sammanlagt upptäckts inom gymnasiet och vuxenskolan, som också huserar i lokalerna.

Efter vår artikel på fredagen upptäcktes ytterligare två fall under fredageftermiddagen, och under helgen har ytterligare fem fall upptäckts. Totalt sedan i våras rör det sig alltså om 17 fall totalt under året.

En elev skriver i ett mejl att flera är rädda.

– Vi tvingas gå till klassrum där vi sitter jättenära varandra helt utan möjlighet att hålla avstånd till varandra. Vi har också lektioner ihop med andra klasser och då är vi över 30 personer, skriver en elev.

Jörgen Jonsson, som är chef för gymnasiet och vuxenskolan, säger att de största grupperna får det största rummen, men att det inte går att hålla stort avstånd i alla.

– Vi får använda det som vi har. I de stora gruppernas rum går det inte att hålla flera meters avstånd men man får dra isär bänkarna. Vår bedömning är att det ska fungera.

Kan man inte dela upp grupperna i så fall?

– Det går inte, då behöver man dubbelt av både rum och personal, det har vi inte.

Samtidigt har man från föräldrahåll börjar att höra av sig till tidningen. 

Föräldrar menar att det inte går att bara skylla på fester, utan att elever på skolan rimligtvis även smittats på skolan, då man umgås tätt tillsammans även under skoltid.

En förälder skriver i ett mejl att dennes två barn går på skolan, och klagar på att det fortsatt är trångt, exempelvis i skolans restaurang och köerna dit. Att hålla avstånd ska vara svårt, menar föräldern.

Jörgen Jonsson säger att det går att hålla där avstånd, om man vill.

– Vi har flera ingångar och det går att hålla avstånd. Men som vi sagt tidigare, det här är ett individuellt ansvar som måste till, precis som i resten av samhället. Man måste följa de regler som finns, och på skolan går det att göra, om man tar det ansvaret, säger han.

Han menar fortsatt att man ser ett mönster i smittan.

– Det mönster vi tydligt ser är att de allra flesta har smittats på fester under veckan 44, det är i nästan alla fall.

Oavsett var man smittats så kan man smitta andra i skolmiljö.

– Och det är därför som vi har det individuella ansvaret, att hålla avstånd, att stanna hemma vid symtom, att tvätta sig ofta. Återigen samma regler som den svenska strategin för att få ner smittan bygger på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!