Sju elever delar på två utbildningar
När höstterminen startade så startade också två stycken nya gymnasieutbildningar till florist. Dels på Gamlebygymnasiet, dels på Västerviks gymnasium. I Gamleby går tre elever, i Västervik fyra.
Ansvarig. Anna Kristina Mäkitalo är profilansvarig för den nya floristutbildningen i Gamleby. FOTO: HANS BRANDIN
Foto:
- Nu är det lyckligtvis inte helt identiska utbildningar. Här får eleverna förutom den rena floristdelen också lära sig om odling. Trädgårdsodling, frilandsodling av blommor och plantskola i växt hus. De växter som eleverna odlar får de också använda till olika uppgifter.
- En del av utbildning är arbetsplatsförlagd och därför är det särskilt bra att vi knutit en florist med eget företag till oss, det är Caroline Pettersson, en av delägarna i Butik Blomstra i Gamleby som är lärare i blomsterbindning på programmet.
Eleverna på Gamlebygymnasiet läser kärnämnen tillsammans med de övriga eleverna på skolan.
- Jag är uppväxt med blommor genom min mors stora intresse, säger Anna-Karin Ohlsson, Överum. Det är klart att jag snappat upp ett och annat av henne och på kuppen blivit riktigt intresserad. Jag tycker om att arbeta med blommor och tror att det finns goda möjligheter att få ett jobb inom branschen, men helst av allt skulle jag vilja ha ett eget företag i den här sektorn.
Utbildningen på Västerviks gymnasium finns inom hantverksprogrammet.
- Jag hörde först i somras att en floristutbildning skulle starta i Gamleby också, säger Jan-Olov Andersson, rektor för det nystartade hantverksprogrammet. Men vi har självklart inga överläggningar med varandra, det är en konkurrenssituation mellan oss som kommunal skola och friskolan Gamlebygymnasiet och vi har förberett den här utbildningen under ett år.
- För vår del är fyra elever precis lagom. Vår utbildning bygger till stor del på praktik och då gäller det att ha platser i de lokala företagen. Jag ser det som en ren tillfällighet att de här båda utbildningarna startade samtidigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!