Sjöpolisen slåss för sin överlevnad

"Förödande skrota en väl fungerande verksamhet där behovet är som störst".

Västervik2002-12-10 06:00
- Vi sjöpoliser anser det helt felaktigt att lägga ned en fungerande verksamhet i ett län där behovet är som störst.
- Låt polisbåten få vara kvar i Kalmar län!
Länets åtta sjöpoliser har i dagarna hålit ett stormöte i Kalmar med bland andra chefen för länets trafik- och gränspolis, Lars-Erik Andersson.
På mötet utformades en skrivelse i vilken sjöpoliserna protesterar skarpt mot rikspolisstyrelsens förslag att lägga ned sjöpolisverksamheten hos sex av de åtta polismyndigheter som idag bedriver sjöpolisverksamhet.
Skrivelsen ska nu skickas till länets riksdagsmän, länsstyrelsen, lokala politiker, landshövdingen och Regionförbundet.
Även sjöräddningsorganisationerna samt fiske- och skärgårdsföreningar kommer att tillskrivas med en vädjan om stöd för en fortsatt polisbåtverksamhet i Kalmar län.
- Det vore förödande att bara skrota vår verksamhet sedan vi under tio år arbetat upp en väl fungerande organisation som skärgårdens närpolis, säger Sten-Gunnar Olsson som är tillförordnad sjögruppchef.

Sjöpoliserna konstaterar att länets skärgårdsöar har många fast boende. Sommarhalvåret är därtill det rörliga friluftslivet i skärgården betydande.
- Man propagerar mycket för en levande skärgård. I en sådan bör det finnas tillgång till en polisbåt som ger trygghet för de boende, blir en resurs i sjösäkerhetsarbetet och ser till länets känsliga fågel- och sälskyddsområden, sädger Sten-Gunnar Olsson och hans kolleger.
- Huvudskälet till rikspolisstyrelsens förslag är att spara pengar. Den årliga besparingen blir endast två miljoner kronor på kort sikt och sju miljoner om året på längre sikt. Detta ska sättas i relation till rikspolisstyrelsens totala anslag som låg på 13 miljarder kronor 2002.
Av de åtta sjöpoliser som bemannar polisbåten är fem bosatta i Västervik.
I sin skrivelse framhåller länets sjöpoliser att det bör finnas en polisbåt i Kalmar län också på grund av kärnkraftsberedskapen, sjöräddningsorganisationen samt, inte minst, som en del av gränsbevakningen enligt det nya Schengenavtalet.
- Därutöver utför vi övervakning av trafiken till sjöss, spanar efter stulna båtar och båtmotorer samt övervakar större evenemang beträffande nykterhet och lanterneföring.
Sjöpolisen hämtar också in, värderar och återställer sjöfynd för polismyndighetens räkning.
Rikspolisstyrelsens förslag är nu ute på remiss fram till den 26 januari 2003.
Går förslaget igenom avses sjöpolisen därefter avvecklas redan under våren.
Kalmar läns polisbåt är en Stridsbåt90 som leasats av försvaret fram till 2005. Ytterligare sex Stridsbåt90 finns leasade runt om i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om