Antikroppstestningen ska inte blandas ihop med den testtagning där man ser om någon har en aktiv covidinfektion. Som namnet antyder visar antikroppstesterna om en person haft viruset, och bildat antikroppar.
– Det finns en oro i organisationen. Jag tror att antikroppstesterna kan minska den oron, säger Jon Sjölander.
– I ett första skede är det personal inom kommunens omsorg och sjukvård som skulle erbjudas tester, därefter skulle man gå vidare med anställda i barnomsorg och skola, fortsätter han.
I förlängningen skulle kommunen kunna samarbeta med näringslivet för att testa anställda, eller erbjuda allmänhet tester till självkostnadspris. Jon Sjölander tror att en utökad provtagning kan ge en bättre bild av spridningen, och vara en hjälp när ekonomin ska rulla igång igen.
Ett problem i sammanhanget är att även om testerna är tillförlitliga när det gäller att påvisa antikroppar, så har experterna hittills sagt att vi vet för lite om vilka slutsatser man kan dra av resultatet: Hur stora mängder antikroppar krävs för att man ska vara immun? Hur länge varar i så fall immuniteten?
Vid tisdagens presskonferens avrådde statsepidemiologen Anders Tegnell en reporter från att "krama farmor" trots positivt provsvar. Däremot sade han att nya rekommendationer när det gäller antikroppstesterna kan komma redan i nästa vecka.
Finns det en risk för att antikroppstesterna kan ge falsk trygghet?
– Vi måste vara noggranna med att man fortfarande ska följa restriktionerna, svarar Jon Sjölander.