Att det nya korten skulle innebära en försämring håller inte Anna Norinder alls med om, det är en säkerhetshöjning och en kvalitativ höjning av korten, menar hon.
Kritiken är inte ny, man har haft flera möten med de inblandade klubbarna för att hitta en väg framåt.
Men vi får backa bandet, vad är det då man gjort?, enligt Anna Norinder.
1. Man har bytt den så kallade referensytan i sjökorten, för att de ska stämma med landhöjningen.
– I vår mening är det en kvalitetshöjning. Det har slagit mot norra Sverige där det kan diffa på en halvmeter. Det i sin tur gör att en djupkurva slår om. Om det förut var 3,2 meter blir det bara 2,8. Då ändras färgen på djupytan. Det kommer inte diffa lika mycket söderöver där landhöjningen är mindre.
2. Man har infört fler detaljer i korten.
– Vi har exempelvis lagt till ett antal stenar efter flygkartering genomförd av Lantmäteriet. Det innebär inte att det är farligare att gå där nu, bara att vi kompletterat med mer information om möjliga faror. Man behöver alltid vara uppmärksam när man går inom området 0–3 meter.
3. Djupkurvor har ritats om.
– När referensytan ändrades ritades djupkurvor om i sjökortet. På de ställen där vi har gamla mätningar blir effekten att sjökorten framstår som grundare än tidigare.
– Vi tycker att det är en säkerhetsfråga. Problemet med de nya djupkurvorna har vi minskat effekterna av, vi har bytt metod. I Västervik kommer det problemet vara mindre, landhöjningen är lägre i ert området.
– Som alltid, upptäcker man några fel kan man rapportera det. Det har vi kanaler för sedan länge, säger hon.
Båtklubbarna rekommenderar sina medlemmar, de är cirka 300 000, att inte köpa korten, vad säger du om det?
– Det är väldigt, väldigt olyckligt. En fjärdedel av uppdateringarna i Stockholms skärgård bygger på nya högkvalitativa sjömätningar där vi hittat nya risker och faror. Köper man inte de nya korten får man inte med dem.
Generaldirektören säger samtidigt att ni arbetar med intresseorganisationerna för att lösa det här, vad är det ni samarbetar om?
– Det är framförallt att ta fram en prioritering mellan platser där de upplever att det är fel. Vi har äskat pengar nu för att kunna göra fler mätningar på plats för att ytterligare höja kvalitén på korten.