Självmord på sjukhus måste anmälas

Västervik2004-11-20 01:00
Flera gånger om året händer det att patienter begår självmord när de är inskrivna på psykiatriska kliniker runt om i landet.
De senaste dagarna har hela landet skakats om efter det att den olympiske guldmedaljören Mikael Ljungberg tagit sitt liv när han var inlagd på sjukhus.
För bara ett par dagar sedan tog en patient livet av sig på psykiatriska kliniken i Västervik.
? Vi har något eller några fall om året, säger verksamhetschef Svante Bäck. Det kan också gå år utan att något fall av självmord inträffar.
I går meddelades att från och med den 1 mars nästa år ska vårdpersonal alltid anmäla till Socialstyrelsen när en patient har begått självmord.
Har det inte varit så tidigare?
? Rapporter har lämnats till socialstyrelsen årsvis. Bara när det kan misstänkas att något fel har begåtts måste en anmälan göras, säger Svante Bäck.

Enligt gällande regler, Lex Maria, är vårdpersonal skyldiga att anmäla alla allvarliga händelser inom vården. Självmord på psykiatriska kliniker har dock hittills inte omfattats av den skyldigheten. Nu skall det bli ändring på det.
? Jag tycker det är bra. Vad socialstyrelsens tillsynsavdelning vill ha är en separat rapport för varje enskilt fall. Det kan leda till att vi alla kan ta lärdom av andras eventuella misstag.
Vid det senaste fallet i Västervik misstänks inget misstag.
? Det fanns ingen indikation på hög självmordsrisk. Vi är naturligtvis vaksamma men det går inte alltid att genomskåda en människa och se vad denne har för tankar.
? Vi strävar efter att nå en hundraprocentig effektivitet men en plötslig och svår depression är inget som man kan förutsäga, säger Svante Bäck.
Mikael Ljungberg hade länge haft självmordstankar och dagen innan han lades in försökte han två gånger ta sitt liv. Ändå hade han inte extrabevakning.

? Det fallet kan jag inte kommentera men när hög självmordsrisk föreligger så skall extravak sättas in.
? Bakom de flesta liknande dödsfall ligger en blandning av psykisk sjukdom, depression och en känsla av hopplöshet. Man ger upp helt enkelt.
Självmord är en av våra absolut största dödsorsaker ?i förtid? vid sidan av trafikdöden.
? Med facit i hand så får man reda på allt efter ett dödsfall. Men om alla, inklusive patienten, berättade öppet i stället för att vara tysta så skulle det naturligtvis vara lättare att göra en korrekt riskbedömning.
Men även mellan öppenhet och tystnad finns det avvägningar att göra.
? De många och stora uppslagen om Mikael Ljungbergs död inger oro, säger Svante Bäck. Risken för en smittoeffekt är stor. ?Vågar en så välkänd idrottsman ta livet av sig, så vågar jag också?.
Enligt statistiken så minskar dock antalet självmord per år i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om