Självkritisk och revanschsugen

Mårtensson möter: Tomas Kronståhl

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-12-22 00:00

Innan Tomas Kronståhl (S) firar sin traditionsenliga jul med nära och kära, julbordet och julottan, träffade jag honom för att diskutera hans syn på Socialdemokratins brister och möjligheter, här i Västervik och i Sverige i stort. Och det är en tämligen självkritisk Tomas Kronståhl jag möter och en S-ledare som gjort en del omvärderingar av situationen sedan valet.

En sådan omvärdering gäller det rödgröna samarbetet. Förr ansåg han att S borde gå till val själva, utan allianser med andra. Nu, ser han annorlunda på det:

- Mona Sahlins linje hade varit mer framgångsrik, säger han och syftar på det samarbete hon inledde med enbart Miljöpartiet. För han tror att V-samarbetet skrämt bort många liberala väljare med starkt miljöengagemang.

Men förklaringarna till förlusten är också sakpolitiska, enligt Kronståhl. Bland annat tar han upp RUT-debatten som fick alldeles för stort utrymme, att socialdemokratin var dålig på att använda kritiken mot förändringarna i sjukförsäkringen i valrörelsen - kritiken kom för sent.

Också energipolitiken ser han som en förlorarfråga där S tidigare varit starka och stabila och nu framstod som otydliga - bland annat på grund av samarbetspartiernas politik. Det är inte svårt att instämma i Kronståhls kritik av det egna partiets strategiarbete - samarbetet med Vänsterpartiet blev ett klart sänke.

- Ja, absolut. Rätt tid att ta beslutet. Man ska komma ihåg att hon inte var förstahands kandidat. Om inget gjorts hade det varit ett stort sår för arbetarrörelsen för lång tid framöver och detta möjliggör en förändring, även om det kan vara svårt nu med.

Så kommenterar Kronståhl Sahlins avhopp som S-ledare.

I arbetet med att hitta sin nya ledare öppnar Kronståhl för att processerna måste vara mer tillgängliga med bland annat öppet val till partiledarposten, där personer som vill kandidera profilerar sig och berättar om vad de står för och ställer sedan upp i en öppen omröstning i partiet.

- Det skulle vara häftigt, säger han. Och jodå, han har ett antal personliga favoriter till ny S-ledare: Håkan Juholt, Anders Lago, Annika Billström och Pär Nuder.

I den senaste kolumnen jag skrev om S-krisen påtalade jag likheterna mellan kriserna inom flera socialdemokratiska partier i Europa.

Är det så att socialdemokratin är omodern, inte minst eftersom den bildades i ett samhälle som såg så annorlunda ut än dagens, frågar jag Kronståhl och han drar fram en intressant aspekt. Socialdemokratin är sedan dess bildande ett folkrörelseparti eller föreningsparti i dessa länder.

- Föreningslivet har gått en bister tid till mötes. Folkrörelsekonceptet är långsamt och vår tid är snabb.

Här i finns säkert något av förklaringen till Socialdemokraternas kris och Kronståhl nämner bland annat Arbeiderpartiet (de norska socialdemokraterna) som ett föredöme, som i hans ögon lyckats förändra sig och få en modern framtoning.

I Västervikspolitiken lyckades Kronståhls socialdemokrater i princip hålla ställningarna sedan förra valet, men något maktskifte kom inte till stånd. Just nu valutvärderas det inom socialdemokratin i kommunen och Kronståhl ser framtiden an och vill tillsätta en framtidsgrupp inom partiet:

- Vi behöver en strategisk plan som är socialdemokratisk, säger Kronståhl.

- Mycket av Västervikspolitiken är personförknippad med Harald Hjalmarsson som är trevlig, mjuk, vänlig och lyssnande, menar Kronståhl. I övrigt jämför han med kommunalrådet i Kalmar, socialdemokraten Johan Persson:

- Så länge människor inte uppfattar att det gått riktigt tokigt är chanserna för omval goda.

- Men nu är det sista perioden Hjalmarsson sitter, det ska vi se till, säger Kronståhl med revanschlusta i rösten.

Politiskt vill Kronståhl att S blir ännu bättre på att visa att man tror på kommunens egen personal, att det ska löna sig att arbeta i kommunen och vara utvecklande. Han pekar på vikten av ett klimat i vilket medarbetare trivs att arbeta och rent praktiskt kan det handla om att förändra löneutvecklingen, öppna för självstyrande enheter och satsa på ledarskapsutbildning för kommunalt anställda.

Apropå Västervikspolitiken - hur ser du på att Moderaterna i kommunen lämnat posten som vice ordförande i kommunstyrelsen vakant?

- Visst kan man ha vakanser, men inte på den nivån, det är glasklart, svarar Kronståhl och tillägger att väljarna borde få veta innan valet vilka de väljer. Han berättar att Socialdemokraternas alla tilltänkta toppolitiker fanns klara före valet.

Så det som skett nu med Moderaternas vakans skulle aldrig ske i Socialdemokraterna?

- Nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!