I måndagens Svenska Dagbladet fanns ett inlägg på kultursidorna från Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län. Hon förklarar varför hon skrivit.
– Av två skäl; som Västerviksbo, men också som vd för Länsförsäkringar i Kalmar län. Man kan säga att det som är bra för Kalmar län är bra för oss, och tvärtom.
Hon tycker att det vuxit fram en skev bild av livet på landsbygden.
– För det mesta knyter man näven i byxfickan, men den här gången tyckte jag att det var dags att ta bladet från munnen.
Debatten om Västervik har sitt ursprung i Uppdrag Gransknings reportage om Slottsholmen. Elisabet Andersson, som skriver om arkitektur för SvD, skrev en kritisk krönika den 29 mars där hon tycker att ärendet misskötts. Hon lovordar det tidigare förslaget till ett Visans hus, och kritiserar politikernas och inte minst landshövdingens hantering av bygget på holmen.
"Varför finns det ingen fungerande instans som kan förhindra att kommuner ägnar sig åt pinsamt självskadebeteende", undrade hon.
Västerviksbördige författaren Fredrik Sjöberg ryckte ut till Björn Ulvaeus och Slottsholmens försvar, i en artikel den 3 april.
Men Västerviks makthavare hade nog ändå lätt att hålla sig för skratt när de läste artikeln. När Sjöberg förklarar varför Västerviksborna inte behöver "ett vardagsrum" så sparar han inte på krutet:
"Vill de träffa varandra åker de till speedwaybanan uppe vid soptippen. Eller så besöker de Pizzeria Acapulco nere på Brunnsgatan. De flesta går inte ens ut."
Han beskriver även visfestivalen under hans ungdom i mitten på 70-talet: Hur ungdomar låg i gröngräset utrustade med "ett par flaskor Beyaz, eller ett flak mellanöl, och därnere i ruinen sjunger en random trallgök så att det hörs halvvägs till Gotland."
I repliken skriver Anna Blom att visfestivalen utvecklats sedan dess, men framförallt kritiserar hon bilden av dem som bor utanför storstäderna: Att de lever ett liv med ett fattigare utbud, och att de bor kvar på landet av passivitet.
– Jag gjorde ett val när jag bosatte mig här, säger hon.
Anna Blom säger att det är skadligt om det sätter sig en bild att livet utanför staden innebär att man bara går miste om utbud och möjligheter. Det kan innebära att människor tvekar inför valet att flytta till länet.
Hon håller med om att utbudet är mindre på vissa områden, men att det kompenseras med andra möjligheter till livskvalitet.
– Livet i storstaden har blivit norm, men människor flyttar även från Stockholm. De gör det för att de söker något annat.
VT har sökt Fredrik Sjöberg, men han hade inte tid att kommentera sin artikel.