Sista gesälldubbningen för gamla hantverkare
Erik Jeansson har varit gillesmästare i Hantverkarföreningen i många år. Nu har de gamla hantverkarna genomfört den sista gesälldubbningen.Deras gamla regalier hamnar nu på museet.
Hamnar på museum. Västerviks Fabriks- och Hantverkarförening gick upp i Företagarna redan 1991 men trion Sven-Olof Hallberg, Åke Svensson och Erik Jeansson har hållit den urgamla traditionen med gesälldubbning vid liv tills nu. Nu lägger de av och Hantverkarnas regalier hamnar på museet. Foto: Anders Liljegren
Foto:
- Det var två målare, säger Erik Jeansson. Nu får andra krafter inom Företagarna ta över.
Hantverkarföreningen som den kallades i folkmun var som störst på 1960-talet. Då fanns det närmare 200 medlemmar, allt från hantverkare som körde eget till fabrikörer med några anställda.
Det var i mitten på 1800-talet som skråväsendet infördes. Hantverkarföreningen var den sammanhållande länken för de yrkesverksamma, säger Jeansson.
- Det är bara vi tre kvar av de aktiva i föreningen.
Nu hamnar hantverkarnas historia på museet. Tavlor på gillesmästarna som styrt föreningen finns numera på Västerviks museum liksom den högt aktade mästarkedjan.
- Den är värd omkring 50 000 kronor och gjordes av Ingmar Andersson, säger Sven-Olof Hallberg.
Flaggan, klockan, askkoppar med gamla stadsvapnet, ordförandeklubban och mycket annat har lämnats över.
När Företagarna ska hålla i gesälldubbningen går det bra att låna hantverkarnas mästarkedja.
- En gång i tiden skötte vi all gesälldubbning i länet, vi var även på Capellagården på Öland, säger Åke Svensson.
Han har kvar pappa Carls gesällbok. Han var smed och gav sig ut i världen för att förkovra sig, i bland annat Tyskland och Holland. Han började på Kockums och kom senare till Nya varvet i Västervik.
Nu ska allt material dataregistreras och digitalfotograferas. Avsikten är att det ska visas för allmänheten längre fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!