Sinande mjölkpriser betyder färre sålda robotar

Lägre mjölkpriser minskar investeringar i ladugårdarna. Försäljningen av mjölkrobotar sjunker drastiskt, men ny spetsteknik ger stabilitet åt delar av branschen.

Rickard Olsson är vd för Lely center i Gamleby. När försäljningen av mjölkrobotar sviktar på grund av sämre mjölkpris har han ett rejält trumfkort i bakfickan. Han säljer även begagnade, fabriksrenoverade mjölkningsrobotar som den i bakgrunden. Foto: Hans Brandin

Rickard Olsson är vd för Lely center i Gamleby. När försäljningen av mjölkrobotar sviktar på grund av sämre mjölkpris har han ett rejält trumfkort i bakfickan. Han säljer även begagnade, fabriksrenoverade mjölkningsrobotar som den i bakgrunden. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-10-15 00:00

Lely är en nederländsk tillverkare av automatiserad mjölkutrustning. Det var 20 år sedan den första mjölkningsroboten visades upp för en häpen omvärld. Nu är mjölkroboten etablerad och all skepsis är bortblåst.

- Lusten att investera är lika stor som behovet, säger Rickard Olsson, vd för Lely center i Gamleby. Ett företag som upplevde en raketartad utveckling på försäljningen av mjölkningsrobotar.

- Av förståeliga skäl håller många mjölkbönder igen och väntar i startgroparna på bättre priser.

Lely i Gamleby opererar över hela landet och har fullt upp att göra eftersom robotar som sålts tidigare håller på att installeras just nu. Vi har också en marknad för begagnade mjölkrobotar. Helt renoverade maskiner med garanti och det är ett alternativ i tider som dessa.

- Nästa år kommer att bli ett mellanår. Det finns företagare som passar på att köpa nu, men flertalet väntar.

Rickard Olsson verkar inte särskilt nedslagen. Han har ett rejält trumfkort i bakfickan.

- Vi lanserar ett nytt helautomatiskt utfodringssystem - Vector - som även riktar sig till uppfödare av köttdjur. Det är ett robotsystem där bonden kan ladda upp ingredienser till djurens mat i ett "skafferi". En robot tar för sig i de olika högarna i en inprogrammerad mängd.

-  Fodret blandas och förs över i en robot som sköter utportioneringen i ladugården. Samtidigt sopas tidigare utlagt foder in mot djuren. I tre dygn klarar systemet utfodring innan bonden måste fylla på i "skafferiet".

- Djurhållaren sparar enorma pengar. Traktorn, som normalt drar foderblandningsvagnen, kan användas till annat, liksom arbetsinsatsen. Förutom personalkostnad sparas sexsiffriga belopp på diesel samtidigt som miljön i stallet blir bättre utan avgaser.

Anläggningen är testkörd i Norrland och kommer att lanseras om ett år.

- Det finns redan lokala intressenter, säger Rickard Olsson.

Den som vill slippa ännu fler moment i ladugården kan köpa en robot som skrapar undan gödsel från stallgolvet.

- Ny teknik är avgörande för att en ny generation ska ta över produktionen. Nu är mjölkningsroboten allmänt accepterad och det är bara början på automatiseringen i ladugården, säger Rickard Olsson.

Mjölkteknik
Lely center finns i Gamleby har 26 anställda - försäljare, montörer, service- och kontorspersonal. Vd är Rickard Olsson, företaget omsätter 58 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!