Sinande dricksvatten förbryllar i Odensvi
Dricksvattnet i Odensvi har periodvis smakat och luktat illa. Ibland har det också helt försvunnit, vart det då tar vägen var en av frågorna som tjänstemän från teknisk service ville diskutera med Odensviborna under ett möte som samhällsföreningen tagit initiativ till.
Smakligt vatten. Samhällsföreningens ordförande Göran Carlsson, i mitten, bjöd Ulf Andersson och Per Allert på Odensvivatten. För dagen fanns inget att klaga på, varken vad beträffade smak eller lukt.
Foto:
Problemet med dålig smak och lukt på vattnet har man också försökt reda ut under en längre tid. De som kommit ut och gjort kontroller har ofta också märkt att vattnet inte varit tilltalande att dricka även om det inte varit på något sätt hälsofarligt.
Per Allert kommunens tekniske chef, Roger Örnvall som ansvarar för ledningsnätet och Ulf Andersson som har hand om vatten- och avloppsfrågor lovade Odensviborna att det redan i början på nästa år ska påbörjas en ombyggnad av vattenverket.
- Vi ska modernisera processen, byta vattenfilter och börja använda en annan metod än klor för att rena vattnet. Vi ska också bygga ut huset så vi kan ha ett stationärt reservelverk på plats. På så vis kan vi komma undan problemen som ofta kommer efter strömavbrott. Vi ska också ansluta verket till våra övervakningssystem så vi bättre kan följa vad som händer.
Att problemen som nu finns skulle bero på ledningsnätet såg ingen för troligt då det är relativt nytt. Man planerar ändå att trycka genom luft i ledningssystemet för att avlägsna eventuella beläggningar som kan påverka vattnets kvalité.
Förutom ombyggnad av verket aviserades också att man snart ska börja se över det skyddsområde som finns runt verket. Att det kommer att bli en utökning av område som nu är skyddat visste man säkert redan nu.
En slutsats som man var överens om på mötet var att kommunens vattenkonsumenter i Odensvi skulle få bättre information om de åtgärder som vidtas.
Ett annat av teknisk services områden som diskuterades under mötet var kostfrågor. Från Odensvibornas sida vill man gärna se att lanthandeln får större möjlighet att leverera varor till skolans tillagningskök.
Kostchefen Gunilla Ekfeldt berättade att skolan redan nu tar mjölk och bröd från affären, och att man kunde tänka sig att göra flera inköp.
Hon meddelade också att man redan under februari kommer att påbörja den upphandling av leveranser till skolor och andra inrättningar som kommunen gör vart tredje år.
- Vi måste numera ut i hela Europa och göra vår upphandling. Men det står alla fritt, även lanthandeln att lägga anbud på delar av upphandlingen. Kan man bara garantera kvalité och leveranssäkerhet så är det intressant för oss. Vi har inte bara priset att ta hänsyn till, miljöfrågorna är också viktiga.
Hon lovade lanthandelns innehavare att stå till tjänst med information i frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!