Simgrupper riskerar att stå utan tränare till våren

På grund av brist på simtränare är det fler grupper som riskerar att stå utan tränare till våren. En grupp är redan lagd på is.

Västerviks simsällskap kämpar för att hitta tränare till fler av sina grupper.

Västerviks simsällskap kämpar för att hitta tränare till fler av sina grupper.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2022-12-12 17:00

Både simgruppen Delfinen, en simgrupp som är anpassad för barn med funktionsnedsättningar, samt grupper för äldre barn står i dagsläget utan tränare. Delfinen har varit pausad redan under hösten på grund av tränarbristen.

– Jag vill ha en långsiktig lösning för att starta igång Delfinen. Tanken var att jag skulle hitta någon mer simtränare till vårterminen men jag har inte lyckats än, säger Linn Helgersson, kanslist och simlinjeansvarig vid Västerviks simsällskap.

Till småbarnsgrupperna finns det tränare och Helgersson arbetar just nu för en lösning i de äldre grupperna.

Om någon grupp riskerar att ställas in, påverkar det barnens möjlighet att lära sig att simma?

– Det är klart att det påverkar, och barnen som går i gruppen mister sin möjlighet till fritidsaktivitet. 

Hon fortsätter: 

– I grupperna för äldre barn är det många som kan simma rätt bra. Det blir inte lika sårbart som om man skulle ställa in nybörjargrupperna.

Skolverket rapporterar om att simkunnigheten bland barn minskar. Är det något du märkt? 

– Nej, vi har alltid fulla grupper. Däremot har jag förstått att det numer endast är åtta lektioner i simhallen för årskurs två. Det finns barn som aldrig varit i en bassäng när de kommer till simhallen med skolan. Då kan det behövas mycket mer för att ens bli vattenvan.

Alla barn vid Västerviks kommun erbjuds undervisning i simhallen vid åtta tillfällen under årskurs två. Grundskolechef Ewa Myhrén berättar att dessa tillfällen är en miniminivå.

– Alla har rätt till minst åtta tillfällen och därefter är det upp till skolorna att beställa fler tillfällen om de önskar detta, säger Myhrén.  

Vissa barn kanske aldrig har varit i en simhall när de kommer dit med skolan första gången, räcker åtta tillfällen i simhallen för att bli simkunnig?

– Det är olika för alla barn, vissa elever kan simma redan innan de kommer dit.

Vilken skyldighet har skolan för att göra barnen simkunniga? Det är inte så många tillfällen på en årskurs som de får vara i simhallen. 

– Precis som med alla andra delar av läroplanen arbetar vi stenhårt för att alla barn ska uppnå kursplanens kriterier för bedömning och betygskriterier. Målet i kursplanen är att eleverna ska vara simkunniga i årskurs sex. Simundervisningen sker huvudsakligen i årskurs två. Sedan har vi fler tillfällen under andra årskurser då eleverna får åka till simhallen, säger Myhrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!