Simsons 108-åriga liv – från verkstaden till Västervik

Det är nu omkring 35 år sedan som fartyget Simson blev restaurang i Västervik. Dessförinnan var hon passagerarbåt i Stockholm och under andra världskriget transporterades värnpliktiga ut i skärgården.

Restaurangbåten Simson har varit en del av Västerviks stadsbild sedan slutet av 1980-talet.

Restaurangbåten Simson har varit en del av Västerviks stadsbild sedan slutet av 1980-talet.

Foto: Kristina Westring

Västervik2022-11-25 17:19

Den 26 meter långa och sju meter breda båten har blivit en inventarie i Västerviks inre hamn. Där har hon legat sedan början av 1990-talet. 

– Vi drev fisketurism och tänkte att det skulle göra sig bra med en restaurangbåt i centrala Västervik, sa Toomas Rais i en artikel i VT våren 2020, som då ägde Simson med sin bror Peeter Rais. 

Efter ett studiebesök i Visby, där en båt varit restaurang en längre tid, bestämde sig bröderna för att göra slag i saken. De fann ett lämpligt fartyg i Stockholm; Simson som de byggde om. Motorn, en Caterpillar, togs ur. Kök installerades och en bar byggdes. 

– Det var viktigt med platsen. Här vid piren i Fiskarehamnen är bra. Efter 15 år med tillfälligt bygglov fick vi permanent tillstånd, berättade Toomas vidare. 

Första åren drev bröderna restaurangen i egen regi, sedan utarrenderades den till bland andra Stadshotellet. Under 10-talet har arrendatorerna avlöst varandra i ganska snabb takt. 2020 var det dock Jesper Björkman, västervikaren som driver nattklubben Palladium och arrangerar Löga beach party, som tog över. 

undefined
En galjonsfigur föreställande Lord Nelson hade nyligen kommit på plats under våren 2020. Tanken var att Simson skulle inredas med antika marina föremål.

Simson, som från början hette Avance 1, byggdes 1914 på Bergsunds mekaniska verkstad i Stockholm för att prova ut den första Avancemotorn, en brännoljedriven tändkulemotor. Hon sattes in i persontrafik på rutten mellan Nacka och Slussen. Det fanns plats för 336 passagerare och toppfarten uppgick till 9,5 knop. 1936 såldes hon till Simsonrederiet och döptes om till Bo Simson efter redaren Simon Carlssons son. Hon fick isbrytarstäv och sattes i trafik i Stockholms skärgård till bland annat Utö och Muskö.

– För några år sedan kom en äldre man hit och presenterade sig som Bo. Det var sonen som Simson var döpt efter, sa Toomas. 

undefined
Toomas Rais tog Simson till Västervik 1986.

1941 köptes båten av Marinförvaltningen, kamouflagemålades och transporterade värnpliktiga och civil personal till befästningar i skärgården. I början av 1970 såldes hon till Waxholms rederi och trafikerade Mälaren och Vänern. Några år senare får hon ny motor av typen Caterpillar.1986 döps hon om. Bo tas bort och Simson behålls. Det är då som Bröderna Rais köper henne. 

En vinter, närmare bestämt i slutet av januari år 2000, sjunker Simson. Västerviks-Tidningen rapporterar att en timme efter att larmet hade gått stod hon på botten. Nedre salongen var helt vattenfylld. Vindarna var hårda, vilket försvårade bärgningsarbetet. Orsaken till olyckan var troligen en ventil som frusit och sprungit läck. 

– Det var en chockartad upplevelse. När väl räddningsarbetet kom i gång tätade vi alla ventiler med hjälp av dykare och sedan när pumpen startade gick det fort att få henne flytande igen. Det blev ett omfattande renoveringsarbete med ny panel och el bland annat, men vi klarade att öppna till första maj, mindes Toomas Rais.

Fotnot: Reportaget publicerades i VT första gången den 30 maj 2020.           

undefined
Artikel i Västerviks-Tidningen 31 januari 2000. Simson sjönk hastigt, men flöt återigen efter intensivt bärgningsarbete.
undefined
Den här relingskanonen hade legat i en lada på Öland, innan Toomas Rais köpte den för att pryda Simson med.
Simson

Byggd: 1914. 

Varv: Bergsunds Mekaniska Verkstad, Stockholm. 

Fartygstyp: Motorfartyg. 

Kapacitet: 336 passagerare.

Gått som passagerarbåt i Stockholms skärgård, Mälaren och Vänern. Transporterade värnpliktiga under andra världskriget. Köptes av bröderna Rais 1986 som gjorde henne till restaurangfartyg i Västervik. 

Källa: skargardsbatar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!