Simon livnär sig som bridgespelare – snart väntar "bridge-OS"

Simon Hults pappa introducerade honom till bridge när han var nio år gammal. Då tyckte han inte att bridge var så kul men nu är han svensk mästare och har siktet inställt på världsmästerskapen.

"Om man gillar kortspel och tankesport tycker jag att man ska ge bridge en chans. Så fort man kommer in i det är det fantastiskt kul", säger Simon.

"Om man gillar kortspel och tankesport tycker jag att man ska ge bridge en chans. Så fort man kommer in i det är det fantastiskt kul", säger Simon.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-08-17 15:00

Nyheten i korthet

  • Simon Hult från Västervik, svensk mästare i bridge, har spelat spelet i 20 år och är en av cirka femton personer i Sverige som livnär sig på det. Han har redan vunnit VM och EM som junior och drömmer nu om att vinna OS och VM.
  • För att bli bättre tränar Hult bridge varje dag, ofta online via en app med sin partner från Stockholm. Han ser starka ingefärsshots och morgondopp som bra sätt att skärpa sinnet inför matcher.

– Det är som med alla jobb, det går upp och ned. Alla tävlingar är inte roliga men jag vill bli så bra som möjligt. Drömmen är att vinna OS och VM. Jag är en riktig vinnarskalle, säger Simon Hult med ett leende när VT möter honom utanför Bridgeklubben i Västervik.

Snart får Simon en chans att uppfylla sin dröm. "Mindgames", som får betecknas som bridgens OS, går av stapeln i oktober i Buenos Aires. Då ska Simon tävla tillsammans med partnern Ola Rimstedt, som vann tävlingen år 2012.

Inne i klubben sitter ett tiotal par, djupt nere i en tre timmar lång match. Medelåldern i klubben är 70 år men Simon, som just vunnit SM i par tillsammans med Ola, är 29 år gammal. Han har redan hunnit spela bridge i 20 år och är en av cirka femton personer i Sverige som livnär sig på spelet.

undefined
Det är inte så många som är aktiva i Västerviks bridgeklubb i dagsläget. Genom nybörjarkurserna kommer fler till klubben, alla är pensionärer.

– Det är min huvudsysselsättning, det går att livnära sig på om man är tillräckligt bra.

Oftast handlar det inte om att vinna prispengar, man blir inhyrd i ett lag och får en timlön. På det här sättet reser Simon världen över för att spela bridge. Han har spelat i den kinesiska och ryska ligan, varit i USA 20 gånger, bland annat.

– Man får åka dit tävlingarna är.

Simon är fullbokad. Resandet är intensivt och han minns inte senast han satt en hel dag och bara tittade på tv, det kan han längta efter. Eftersom han är bortrest så mycket prioriterar han att spendera tid med nära och kära när han väl är hemma.

Det är dock inte ensamt för Simon att resa runt. Han förklarar att han genom bridgen har fått vänner världen över som han gladeligen hälsar på.

I bridgevärlden är OS och VM de största tävlingarna, och Simon har redan vunnit VM och EM som junior. SM-vinsten i par visar sig vara en liten del av ett segertåg. 

– Det finns några stora tävlingar i Sverige och SM i par är en. Jag har vunnit alla förutom elitserien och den ska jag försöka bocka av snart, säger han.

undefined
"Det här är min hemmaklubb, det var här jag spelade när jag var 12-13 år", säger Simon.

På sina jobbresor spelar han vanligtvis i över tio dagar. Vanligtvis vinner ett bra lag över ett dåligt lag i bridge men det finns ett element av tur i spelet som måste tas i beaktning. Simon tycker inte att han är speciellt vidskeplig men spelar han en bra match vill han gärna ta med sig samma penna som han förde protokollet med till nästa match.

– Om man spelar klockan 10:00 är det bra att få igång hjärnan innan, så att man inte vaknar en kvart innan matchen börjar, säger han.

Under Europamästerskapen tog han och hans lagkompisar ett morgondopp i 16-gradigt vatten varje dag för att vakna till. Efter det följde en frukost tillsammans med starka ingefärsshots för att ytterligare skärpa sinnet. 

För att bli bättre ser Simon till att spela någon typ av bridge varje dag.

– Det är som alla andra sporter, vi tränar väldigt mycket, säger han.

undefined
I bridgeklubben är det knäpptyst, en stor del av spelet går ut på att kommunicera med korten.
undefined
När Simon förklarar reglerna i bridge är det svårt att hänga med. Han medger att startsträckan är lång men att det är väldigt belönande när man kommer över nybörjartröskeln.

Fler och fler tävlingar sker online. Det är inget Simon föredrar men han ser det som ett bra träningstillfälle. Han förklarar att han tränar med sin partner från Stockholm genom en app. Simon och Ola har tävlat tillsammans i tre år.

– Man spelar alltid med samma person, ett utvecklat och bra partnerskap tar flera år att bygga, säger han.

När han inte spelar bridge tycker han om att spela schack eller någon annan typ av tanke- eller strategispel. 

– Om det står på ett spel att det ska ta 30-40 minuter så tar det ofta väldigt mycket längre tid om jag spelar med mina bridgekompisar. Alla ska alltid stajla och hitta de bästa dragen, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!