Silon i Gamleby kan bli bostäder

Lantmännen ska minska dagens anläggningar för spannmålshantering från 92 till 20. För ett år sedan fanns 130 stycken. Besparingen ska motsvara en kostnad på 200 miljoner kronor och ge medlemmarna 10 öre mer per kilo år 2007. Silon i Gamleby ligger klart i farozonen.

Silo blev bostäder. I Söderköping har den gamla siloanläggningen förvandlats till bostäder intill Göta kanal. FOTO: HENRIK JOHANSSON

Silo blev bostäder. I Söderköping har den gamla siloanläggningen förvandlats till bostäder intill Göta kanal. FOTO: HENRIK JOHANSSON

Foto:

Västervik2005-10-06 00:25
Spannmålsverksamheten inom Lantmännen kostar 500 miljoner kronor idag, 200 miljoner ska bort.
- Vilka anläggningar som får stryka på foten har vi ännu inte beslutat, säger lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson. vi har jobbat med den här utredningen i någon månad och det är ett ganska komplext pussel med omfattande logistiska problem som måste lösas.
- Våra medlemmar måste ha samma förutsättningar som i övriga EU och för att kunna höja priserna måste vi spara på hanteringen. En stor del av kostanden är anläggningar och nu skärskådar vi varje enhet för att se om den passar in i vår framtida organisation. Anläggningarna ska vara viktiga. strategiskt placerade nära kunderna, ha närhet till hamn för att kunna exportera, ha stor lagerkapacitet eller någon annan fördel.

Mikael Jeppsson vägrar ge sig in på spekulationer om vilka anläggningar som kommer att finnas kvar.
- I december kommer vi med information, tills dess lämnar jag spekulationerna åt andra.
Om vi ska tillåta oss att spekulera så har Gamleby visserligen läge intill en hamn, men spannmålsodlingen minskar dramatiskt i området på grund av EU:s nya regler. Men animalieproduktionen i området är stor och anläggningen i Gamleby förser många med foder. Ändå är sannolikheten att anläggningen i Gamleby är kvar när 82 av 92 anläggningar lagts ner är inte särskilt stor.

Marknadschef Per Wigh hänvisar till spannmålsdivisionen. Men säger rent allmänt:
- Vi måste givetvis ta ansvar för våra anläggningar. I vissa fall måste de rivas, men det finns ett antal olika möjligheter. Kanske bönderna själva kan hyra anläggningen. I vissa fall kan de användas till träpellets eller som i Söderköping där vår spannmålshantering byggts om till bostadshus intill Göta kanal.
Utslaget på hela året är det en heltidstjänst som försvinner om spannmålshanteringen i Gamleby läggs ned.
- Lantmännen Maskin i Gamleby är ett fristående bolag, som ingår i koncernen, och berörs inte av den aktuella utredningen, säger platschefen Bertil Stridell, Vimmerby.
Överflödig silo? Lantmännen ska minska antalet spannmålsanläggningar från 92 till 20 i landet. Det är ännu bestämt vilka som ska läggas ner, men en kvalificerad gissningar är att anläggningen i Gamleby försvinner. Om den byggs om till bostäder blir läget verkligen attraktivt.  FOTO: HANS BRANDIN
Överflödig silo? Lantmännen ska minska antalet spannmålsanläggningar från 92 till 20 i landet. Det är ännu bestämt vilka som ska läggas ner, men en kvalificerad gissningar är att anläggningen i Gamleby försvinner. Om den byggs om till bostäder blir läget verkligen attraktivt. FOTO: HANS BRANDIN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om