Sillfisket i Östersjön kan bli av med MSC-märkning

För ett år sedan fick det storskaliga, pelagiska fisket efter sill/strömming MSC-märkning, det vill säga det certifierades som hållbart fiske. Det kan nu ändras, i alla fall i centrala Östersjön.

Strömmingsfisket klassas inte längre som hållbart.

Strömmingsfisket klassas inte längre som hållbart.

Foto: Leif R Jansson/TT

Västervik2021-08-28 14:00

Det rapporterar Östersjöcentrums webbmagasin Baltic Eye. Storskaligt trålfiske efter sill/strömming räknas inte längre vara hållbart och kan upphävas från och med den 15 september.

Det internationella havsforskningsrådet (ICES) sätter kvoterna för hur mycket som får fiskas. Marinekologen Henrik Svedäng, fiskeforskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum skrev i början av juli att beståndet av sill/strömming i Östersjön har varit kraftigt överskattat i flera år och att detta har lett till att det fiskats för mycket.

Ny forskning visar också att strömmingen är uppdelad i många olika bestånd.

Om man ökar fisketrycket, särskilt från de stora trålfartygen, riskerar man att slå ut delbestånd efter delbestånd, säger Henrik Svedäng till Baltic Eye.

MSC står för Marine Steward Council är en ideell och icke vinstdrivande organisation som har utvecklat en certifieringsstandard för hållbara fisken. 

Anledningen till att de nu överväger att upphäva certifieringen är alltså ICES nya beståndsuppskattning från i våras, där de rekommenderar att fångstkvoten för sill i centrala Östersjön sänks med 36 procent nästa år. Då kan fisket i dagsläget inte längre klassificeras som hållbart.

Under hösten har det här blivit extra tydligt, när det visade sig att surströmmingsproduktionen blivit lidande, eftersom småskaliga kustfiskare i Bottniska viken inte lyckats få in tillräckligt med strömming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!