Sillens situation är alarmerande

Det storskaliga trålfisket efter sill/strömming måste begränsas omgående, enligt en rapport som forskare vid Östersjöcentrum har sammanställt. Tobias Borger, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Kalmar instämmer i den bedömningen.

Att kunna fiska strömming vid kusten är inte längre en självklarhet.

Att kunna fiska strömming vid kusten är inte längre en självklarhet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Västervik2021-03-22 18:00

Han menar att vi måste ta hänsyn till hela ekosystemet när vi bestämmer hur och var vi ska fiska.

Tobias Borger säger att situationen för sillen redan nu är alarmerande i många områden.

– Den är småvuxen och ofta i dålig kondition.

– När det gäller fisket så har utvecklingen de senaste årtiondena mestadels kommit att bli ett industrifiske där man tar upp stora mängder under kort tid och att slutprodukten främst är fiskmjöl som går till laxodlingar och minkfarmar.

I vår del av Östersjön har lekbiomassan, alltså det antal fiskar som mognat tillräckligt för att kunna leka, krympt med 77 procent sedan 1974. Dessutom, skriver Östersjöcentrum i sitt senaste policydokument angående sill/strömming i Östersjön, fiskas det mer än vad som är hållbart.

Den visar också att en allt större del av det svenska trålfisket sker nära kusten och att fisket är intensivt när strömmingen samlas för lek.

Enligt ny forskning består sillen/strömmingen av många mindre bestånd, med olika beteenden och vanor.

– Vid stora kustnära uttag finns en uppenbar risk för att man fiskar sönder hela bestånd, säger Tobias Borger.

Sill/strömming är en av Östersjöns viktigaste arter.

– Sill är ett viktigt byte för torsk, lax, havsöring och andra rovfiskar och har sannolikt stor betydelse för regleringen av storspigg och plankton som i sin tur har stor betydelse för det kustnära ekosystemet i sin helhet.

Östersjöcentrum anser att trålgränsen måste flyttas längre ut, för att skydda sillen som lever närmre kusten från att överfiskas.

En översyn av trålgränsen är något som även flera länsstyrelser, där även Kalmar län, tidigare föreslagit i en gemensam skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten.

Östersjöcentrum vill att den nya forskningen angående delpopulationer ska användas för att göra om den nuvarande uppdelningen av förvaltningsenheter.

– ICES, Internationella havsforskningsrådet, som är de som rekommenderar kvoterna för fiske inom EU, behandlar Östersjöns sill som stora enheter vilket är olyckligt, menar Tobias Borger.

Östersjöcentrums forskare konstaterar att en fiskpopulation som består av flera mindre populationer verkar vara mer motståndskraftig och stabil, eftersom de kan reagera och hantera förändringar i miljöförhållanden bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!