22-årige Alfons Bara från Albanien har bott i Sverige i ett år. Ändå kan han redan utan större problem både prata och förstå svenska.
- Vi lär oss jättefort här, det är väldigt bra, säger han.
17-åriga studiekamraten Benita Beklesovaite förklarar vidare;
- Man lär sig snabbt eftersom man både lyssnar, läser och pratar på svenska och dessutom tittar vi på svenskspråkiga filmer. Sedan tror jag att de som är äldre kan ha svårare att lära sig svenska jämfört med till exempel jag som är ung.
Från Litauen som Benita kommer i från är steget in i det svenska samhället inte särskilt dramatiskt.
- Länderna är väldigt lika. Jag hade svårt i början men sedan började jag lära mig snabbare och nu pratar jag med andra svenska ungdomar.
Trots att kulturer från hela världen dagligen sammanstrålar i samma lokal för SFI-undervisning är det mycket sällan som konflikter eller intolerans uppstår inom gruppen.
- Det är fantastiskt, alla kommer överens och det är en mycket bra stämning i gruppen, berättar Birgitta Martinsson, lärare på SFI.
Vilka det är som läser på SFI beror mycket på det politiska läget i Sverige och världen. I början och mitten av 1990-talet kom exempelvis många flyktingar från Balkankriget i forna Jugoslavien, och då läste årligen långt över 200 människor på SFI i Västervik. I dag är situationen annorlunda, majoriteten är icke-flyktingar.
- Många är så kallade "kärleksinvandrare", det vill säga människor som flyttar hit med på grund av sin partner, berättar Birgitta Martinsson.
Många av de som kommer till Sverige är redan yrkesutbildade, och vill därför av naturliga skäl fortsätta med sina professioner i det nya hemlandet.
- Jag hann jobba i ett år hemma, innan jag flyttade hit, berättar 26-åriga matematiklärarinnan Alia Dirany från Libanon, som flyttade hit för cirka ett år sedan med anledning av kärleken.
- Det är väldigt viktigt att man lär sig språket för att kunna kommer in i samhället. Jag har tänkt läsa svenska och engelska i tre år efter SFI och sedan försöka söka in till högskola, så att jag efter det kan börja jobba som lärare igen.