Enligt DO ska det finnas riktlinjer och rutiner för hur man ska agera när någon anmäler att hen blivit trakasserad. Det är också arbetsgivarens ansvar att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering på arbetsplatsen, för att förhindra att problemet uppstår.
– Tidigare var det riktlinjer och rutiner som krävdes, men nu arbetar man för att föra in aktiva åtgärder mot trakasserier och diskriminering, säger Sofia Eldh, HR-chef för Västerviks kommun.
DO har du begärt uppgifter från 116 av landets kommuner på hur det här efterlevs, i en stor tillsynsinsats och Västervik finns med på listan.
– Vi har sänt in den plan vi har med riktlinjer och rutiner för kränkande särbehandling, men den planen håller just nu på att revideras.
Planen är från 2010 och fokuserar mer på de rutiner som finns när någon blivit särbehandlad eller trakasserad, inte vad man ska göra för att förebygga att något sådant händer.
– Vi arbetar för fullt med att revidera planen med aktiva åtgärder. Det innebär bland annat att vi ska ha en dokumentation kring det arbete vi gör mot diskriminering. Vi har en HR-specialist, Marie Halldén, som jobbar med den nya planen och hoppas kunna presentera den till våren, säger Sofia Eldh.