– Berättelser påverkar hur vi ser oss själva, och hjälper oss sätta ord på vilka vi är, säger Västerviksbördige Adrian Malmgren, serietecknare, illustratör och kulturpedagog.
Han har illustrerat boken Queera tider, som författats av socionomen och genusvetaren Edward Summanen.
Under lördagen föreläste de om representation och HBTQI-historia på Västerviks bibliotek. Utställningen som nyss satts upp baseras på Summanens bok, och ska turnera runt till kommunens fritidsgårdar. Västervik har fått statsbidrag just för att öka kunskapen kring HBTQI-personers rättigheter.
Varför är då Västervik dystopiskt? En science fiction-serie Adrian skapat handlar om tre vänner som teleporteras från en dystopisk krigszon till en plats där tillvaron är bra, och lugn.
Det är en metafor för hur han, som uppväxt i Västervik, kunde hitta sig själv och komma ut som transkille först när han flyttat till Malmö.
Utställningens samordnare Mia Sjöblöm förstår vad Adrian syftar på. I mindre städer behöver man kämpa hårdare för att uppnå tolerans och acceptans. Därför är utställningen extra viktig.
– Jag ville göra en aktivitet som inte bara varade under Pride. Det är viktigt att visa att vi finns året om, säger hon.
Vad hoppas ni folk tar med sig från utställningen?
– Jag hoppas att folk känner sig sedda, och att de som är närstående tar del av de berättelser som finns här, så att inte utbildningsansvaret hamnar på den som är queer, säger Edward Summanen.