Sena aborter inget problem

En debatt har blossat upp efter att tidningen Dagens Medicin uppmärksammat att vårdpersonal mått dåligt på grund av att behöva utföra sena aborter. Anledningen är att vissa foster visat livstecken efter ingreppet. Socialstyrelsen ska nu utreda ärendet.

Michael Algovik är veksamhetschef för Kvinnokliniken på Västerviks sjukhus.Foto: ola Axman

Michael Algovik är veksamhetschef för Kvinnokliniken på Västerviks sjukhus.Foto: ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2011-06-04 00:00

Det var i senaste numret av Dagens Medicin som en anonym sjuksköterska berättade att en del foster som aborterats sent uppvisar livstecken, såsom rörelse, efter ingreppet. Obehaget av dessa upplevelser ska ha gjort att flera i personalen på sjuksköterskans arbetsplats sagt upp sig. Socialstyrelsen granskar nu fallet och ska se över reglerna som gäller idag. Enligt Anders Printz som är avdelningschef på Socialstyrelsen ska man nu se över sina metoder, för att säkerställa att personal på Sveriges sjukhus känner så liten oro som möjligt.

På Västerviks sjukhus har man under de senaste tio åren inte varit med om något fall som liknar det som beskrivs i Dagens Medicin. Michael Algovik är verksamhetschef på Kvinnokliniken:

- I Sverige har vi fri rätt till abort fram till vecka 18 av graviditeten. Efter vecka 18 måste man genomgå en utredning för att få rätt till en abort. Då tittar man på medicinska och psykosociala omständigheter hos kvinnan eller om det finns en missbildning hos fostret. Efter det tar Socialstyrelsen beslut om aborten får genomföras eller inte. Ingen abort görs efter vecka 22 in i graviditeten.

Varför dröjer det ibland så länge innan man bestämmer sig för abort?

- Det kan bero på flera faktorer. Ibland förstår man inte förrän sent att man är gravid eller så upptäcker man att fostret har en allvarlig missbildning och inte kommer att överleva utanför livmodern. Den stora gruppen gör sin abort innan vecka 9. Förra året gjorde vi 250 stycken aborter på Västerviks sjukhus. 238 av dessa gjordes till och med vecka 12 och ytterligare 10 stycken gjordes innan vecka 18. Endast två av alla aborter utfördes efter vecka 18, så det är ovanligt.

I sin kontakt med Socialstyrelsen menade sjuksköterskan att foster rört på sig och uppvisat andningstendenser, hur kan det bli så?
- I vecka 22 väger fostret omkring 350 gram. Socialstyrelsens riktlinjer finns för att det anses att fostret inte kan överleva utanför livmodern då. Det är dessa regler vi följer.

Michael Algovik välkomnar debatten som nu uppstått och understryker igen att inget liknande fall som beskrivs i kontakten med Socialstyrelsen förekommit, så vitt han vet, under de senaste tio åren.

- Det här är inte något problem på vårt sjukhus men eftersom det är en kontroversiell fråga är det bra att den uppmärksammas. Allmänt kan man säga att det är bra att höra av sig så fort som möjligt till sitt sjukhus om man har en oönskad graviditet. Eller till en ungdomsmottagning eller mödravårdcentral. Genom det får man samtalsstöd och mer information innan man fattar sitt beslut.

Abortregler

I Sverige har vi fri aborträtt, vilket innebär rätt till abort innan graviditetens 18:e vecka.

Efter den 18:e veckan krävs en utredning. Efter denna beslutar Socialstyrelsen om abort får genomföras eller inte.

Inga aborter görs generellt efter graviditetens 22:a vecka.

De flesta aborter sker innan graviditetens 9:e vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om