Semlan är älskad av alla

På bageriet är de redo – erfarenheten säger att semlorna kommer att gå åt.På bageriet som VT besöker bakas 4000 semlor i dag.

Full fart i bageriet på Ica Maxi i Västervik. Omkring 4000 semlor kommer att bakas och förberedas här i dag.

Full fart i bageriet på Ica Maxi i Västervik. Omkring 4000 semlor kommer att bakas och förberedas här i dag.

Foto: Karin Hertz

Västervik2014-03-04 08:00

Det är många bagerier i Sverige som lägger extra krafter på att baka semlor till alla som har längtat efter denna populära bulle som är fylld med mandelmassa och har grädde under hatten.

På bageriet på Ica Maxi i Västervik kommer det att arbeta åtta personer från morgon till stängningsdags. Och en stor del av krafterna går till att baka och förbereda de tusentals semlor som Västerviksborna har längtat efter.

Bagerichefen Mats Karlsson berättar att fettisdagen – som den här dagen kallas traditionellt – kommer sent i år. Dagen infaller på olika datum olika år, och är knuten till kristen tradition. Fettisdagen är den sista dagen av fest och god mat (fastlagen) innan fastan startar, som sedan pågår till påsk.

Eftersom de flesta bagerier börjar baka semlor redan efter nyår är semmelsäsongen lång i år. Och den kommer att fortgå ett par veckor till.

Men många i dag känner inte till traditionen särskilt väl, utan ser semlan mer som ett delikat tillskott under senvintern.

Mats Karlsson tror att hans bageri kommer att baka flest semlor i Västervik i dag.

– Det här är efterlängtat. Jag kommer till jobbet redan klockan fyra och vi har öppet till klockan 22. Alla som vill, ska kunna köpa färska semlor.

Men några hemliga knep har han inte för att lyckas med degen, däremot har han varit bagare i över 20 år och har gedigen erfarenhet.

– Som de flesta professionella bagare gör vi en fördeg, och mandelmassan vi använder är riktigt bra, och sedan vispar vi grädden på plats.

Många konditorier erbjuder numera en rad olika varianter av den traditionella vetesemlan – saffranssemla, wienersemla, minisemla – och semlor med grädde i olika smaker, och det finns semla med vaniljkräm eller sylt. Och gluten- och laktosfri semla, förstås.

Semlan serveras därtill på olika vis, ett inte ovanligt sätt är att servera den med varm mjölk, då kallas det hela för hetvägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om