Seminarium om skriv- och läsglädje
"De vuxnas förhållningssätt till barnen har avgörande betydelse för deras inlärningsförmåga."
Foto: MATILDA AHL Karin Legell visade hur barnen på Öjaby förskola fått skriva egna informationsblad till föräldrarna om vad de haft för sig på förskolan.
Foto:
- Sättet man arbetar på är enligt dem själva mycket framgångsrikt men tämligen okänt, åtminstone i Västerviks kommun berättar Mailen Wahlström som är pedagogisk vägledare i kommunen och den som anordnat dagen.
Karin Legell berättade att utgångspunkten för läs- och skrivinlärningen enligt Öjaby-modellen är hela ord, till skillnad från i skolan där man lär sig en bokstav i taget. Enligt Öjaby-modellen utgår man således från helheten, medan man i skolan börjar med att fokusera på delarna.
Redan när barnen kommer till småbarnsavdelning på Öjaby förskola skriver personalen nära och kära ord på läslappar. Det blir ord som mamma, pappa, köra, traktor, napp, det egna namnet, personalens namn och kompisarnas namn.
- Vi visar lappen för barnet och säger: här står det traktor. Vi ljudar inte, förklarade Karin Legell.
Öjaby-modellens sätt att arbeta är snarare ett förhållningssätt än en metod enligt Karin Legell och Assar Thorsjö. Några centrala tankar är att ha utgångspunkten i barnets egna upplevelser och intressen, det vill säga att utgå från barnet självt och att utgå från att barnet har rätt.
- Alla befinner sig på olika ställen i sitt tänkande, och man måste få lov att vara där man själv är så att säga, sade Karin Legell.
Även de vuxnas förhållningssätt till barnen har avgörande betydelse för deras inlärningsförmåga, eftersom det är avgörande för deras självförtroende och möjlighet till utveckling, förklarade hon vidare.
- Det är oerhört viktigt att vara medveten om vad man förmedlar till dem. Även tanken är viktig.Vi vet ju själva att det finns människor som kan få oss att åstadkomma saker vi inte trodde att vi kunde, omvänt har vi även mött människor som fått oss att krympa.
En annan viktig utgångspunkt enligt Öjaby-modellen är att fokusera på det som är rätt och som gör att man lyckas. Barnet behöver känna: "jag är en sådan som skriver och läser bra". Det är viktigt att de får den bilden av sig själva, menade Karin Legell och Assar Thorsjö. Det som är fel blir rätt så småningom.
- Och även om allt inte är "rätt" ur den vuxnes synvinkel är det viktigt att bekräfta barnets upptäckter i skriftspråket, och att vara prestigelös. Barnet tänker alltid rätt utifrån sina egna erfarenheter och tankar, sade Karin Legell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!