Snart är det dags för alla trädgårdsfantaster att ge sig ut bland fruktträd och rosenbuskar. För ett finare och mer välmående resultat är en bra sekatör ett måste. Svensk Maskinprovning, SMP, i Alnarp har för Testfaktas räkning jämfört åtta modeller med sidoskär där konstruktionen påminner om en vanlig sax. Det finns även sekatörer med så kallat mothåll där ena bladet är vinklat och klipper mot det andra.
- Fördelen med sidoskär är att de klipper väldigt nära stammen vilket är bra när man till exempel ska beskära fruktträd. Den andra varianten används mer till att ta bort torra grenar med, säger Bengt-Göran Pripp, testledare på SMP.
Testet bestod både av rena laboratoriemätningar och av ett paneltest där tre kvinnliga och fyra manliga amatörer fick gå lös på ett antal pilträd och bedöma sekatörerna ur olika aspekter. Dessutom har en professionell användare från Alnarps Lantbruksuniversitet testat alla sekatörerna på en av universitetets äppelodlingar.
- Paneltestet och labbproverna korrelerar ganska bra. De sekatörer som upplevs som bra och lätta att beskära med får också bra mätvärden när det gäller snittytor, tryckkraft och hur tjocka grenar de klarar, säger Bengt-Göran Pripp.
Bäst i test blev Felco, tätt följd av Gardena och ARS. Felco är lätt och skön att jobba med, har inga klämrisker och ger perfekta snittytor. En bra snittyta är inte bara av estetisk betydelse utan minskar även risken för angrepp från svamp och bakterier. Däremot klarar Felco inte riktigt lika tjocka grenar som toppkonkurrenterna.
- Men det är inget stort problem. När man kommer upp grentjocklekar på 26 millimeter som de bästa i testet klarar så är nästan en grensax att föredra. På fruktträd brukar grenarna generellt ligga på mellan tio och femton millimeter, säger Bengt-Göran Pripp.
Även Gardena och ARS ger fina snittytor. Gardena har dock något sämre dämpning och för stor greppvidd vilket kan utgöra ett problem för personer med små händer. En sekatör som kan rekommenderas för personer med små och svagare händer är Fiskars. Den har ett roterande handtag som för över kraft till klippet när man kramar ihop den. Konstruktionen gör att man bara behöver trycka hälften så hårt som på övriga sekatörer för att beskära en gren.
ARS får avdrag för att det är svårt att byta och justera knivarna. Dessutom får den anmärkning på låsmekanismen.
- ARS är svår att låsa vilket inte är bra. En sekatör plockas upp och ner ur fickan hela tiden och därför måste det gå snabbt och enkelt att både låsa och låsa upp, säger Bengt-Göran Pripp.
Sämst låsanordning har japanska sekatören Golden Star. Här behövs två händer för att hantera låset och det är knappast att föredra om man till exempel står och vinglar högt uppe på en stege. Golden Star är överhuvudtaget testets besvikelse med tanke på det relativt höga priset 400 kronor. Sekatören ger fina snittytor, men får sämst totalbetyg av panelen. En trolig förklaring är att den helt saknar dämpning.
- Här träffar metall på metall när man klipper. Och det är inte skönt för handen när man klipper lite tjockare grenar som kräver kraft, Bengt-Göran Pripp.
Sämst i test blir den dock inte - den platsen tar nämligen sekatören från Jula hem med råge. Båda inköpta exemplar gick sönder i testet. Det första brast i handtaget när en av paneldeltagarna skulle beskära ett äppelträd och det andra när laboratoriet mätte tryckkraften. Det senare testet motsvarar ungefär att beskära en gren på 20 millimeter.
- Att båda gick sönder på samma sätt tyder på att det är för svag konstruktion helt enkelt, säger Bengt-Göran Pripp.
Julas sekatör påminner utseendemässigt ganska mycket om testvinnaren Felco. I det här fallet borde det extremt låga priset, 29 kronor, få varningsklockorna att ringa. Men rent allmänt kan det vara svårt att bedöma kvaliteten på en sekatör när den ligger inplastad i affären. Ska man köpa en lite dyrare modell bör man kräva att få känna på den, enligt Bengt-Göran Pripp.
- Vissa saker kan man upptäcka själv som att låsmekanismen fungerar bra och går att hantera med en hand eller att det är glapp mellan skären. Om det är glapp så ska man kolla så att det går att justera på ett enkelt sätt, säger han.