– Jag kollar väldigt noga på bäst före-datum och är extra försiktig när det är rötmånad, säger Birgitta Nilsson.
Hon bor på Händelöp och gör sin veckohandling inne i stan. Kassarna i vagnen är fyllda, och i bilen väntar en kylbox med frysta isklampar.
– Den brukar jag ha med mig när det är varmt, säger Birgitta och lastar ner mjölkpaket och en del annat som också ryms i boxen.
Förutom att titta på datummärkningen brukar hon smaka på varorna för att se att de är okej att förtära.
– Jag är väldigt försiktig, så jag kollar noga, säger Birgitta.
Rötmånaden löper ungefär från den 22 juli till den 24 augusti och har ”förknippats med såväl dålig mat som nyckfyllt väder och onaturliga fenomen”, skriver Institutet för språk och folkminnen.
– Rötmånaden infaller när solen står i lejonets tecken, det är ett begrepp från folktron, säger Mats Lindberg, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
Det är vid varmt och fuktigt väder man ska vara lite extra vaksam med hanteringen av matvaror eftersom bakterier trivs utmärkt under sådana förhållanden.
– Kyckling har mer campolybacter på sommaren. Men man ska alltid vara försiktig när man hanterar rått kött, säger Mats Lindberg.
Och det man vill undvika är förstås att bli sjuk. Bakterien campolybacter kan orsaka magsjuka med diarréer och kräkningar som följd. Enligt Livsmedelsverket är campolybacter den vanligaste orsaken till att drabbas av bakterierelaterad magsjuka i Sverige.
Vad ska man tänka på?– Tvätta händerna, diska redskapen och se till att bakterierna inte sprider ut sig på köksbänken. Tänk på att inte använda samma tallrik efter att du har stekt kycklingen som innan. Det är egentligen enkla saker.
– Ha extra fokus på hygienen. Och har man långt till affären kan man tänka på att ta med sig kylväska, säger Mats Lindberg.
Att inte låta mat stå framme på sommarbuffén, och att inte köpa hem för mycket mat åt gången är andra saker att ha i åtanke.