Se till att du syns i höstmörkret
Foto: PRESSENS BILD Syns du ordentligt? Nu när mörkret kommer tidigare blir belysningen allt viktigare.
Foto:
? Det glöms tyvärr ofta bort när man fixar bilen för vintern. Men bra belysning är en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna på bilen, säger Rolf Lööw som är tekniker på Motormännen.
På med vinterdäcken. In med en spade i bagaget. Kanske en liten säck sand om du bor på landet eller där det är backigt och dåligt med snöröjning.
Och ? kolla belysningen.
Det kan skilja många meters sikt mellan en rätt inställd lampa och en felaktig. På en mörk och kurvig landsväg kan det faktiskt vara skillnaden mellan liv och död.
? Belysningen finns ju där alltid så det är lätt hänt att man inte tänker på att den måste kontrolleras med jämna mellanrum. Om den är för mycket riktad uppåt bländar man mötande och är den för mycket riktad neråt får man mycket kortare sikt, säger Rolf Lööw.
Det första man ska göra är att kontrollera att bakljusen och halv- och helljusen fungerar. Ställ bilen mot en väg och kolla. Gå runt och titta så det ser bra ut. Man kan även kontrollera att lyset är rätt inställt själv, men viss vana och händighet krävs.
För trots att det här med belysning egentligen är en av få saker på en modern bil som de flesta av oss begriper, så är det i praktiken knepigt att göra något åt själv.
? Att ens byta en trasig lampa är svårt. Många gånger kommer man inte ens åt lampan för batteriet eller en kabelhärva som sitter i vägen. Och lyckas man öppna bakstycket på strålkastaren så får man många gånger inte in handen.
Om man ändå lyckas byta en trasig lampa ska man kolla att inställningen fortfarande är rätt.
? Det är lätt hänt att man rubbar hela strålkastaren eller att lampan hamnar lite annorlunda jämfört med tidigare. Och en strålkastare som är fel inställd är en dålig strålkastare.
Även detta är alltså för de allra flesta ett verkstadsjobb. Men det är inte särskilt komplicerat och tar bara en kvart med rätt utrustning. Över 500 kronor bör det inte kosta och många bensinmackar med serviceverksamhet kan göra det medan du väntar.
Om du ändå byter lampa bör du göra det på båda sidor. Det ger ett jämnare ljus och eftersom livslängden på lamporna är ungefär densamma så kommer troligen den andra lampan ändå att gå sönder snart. Använd handskar när du tar i lampan, den mår bättre av det.
Helljuset får kompletteras med extraljus. Om du använder extraljus tillsammans med halvljus eller dimljus kan det ge böter.
I dag finns det en ny slags lampor till bilen, xenonljus. Men det är inte säkert att det är någon vits med att byta till xenonljus på en gammal bil. Det är inte säkert att man får ut effekten av ett xenonljus om inte hela strålkastaren är rätt utformad.
? Att välja det som tillval på en ny bil är en rätt dyr affär, ofta handlar det om 10.000 kronor och drygt det, säger Rolf Lööw.
Xenonlampan lyser dubbelt så starkt som en vanlig halogenlampa, men exakt vilken effekt lyset får beror alltså på den övriga strålkastarens utformning. När tidningen Vi Bilägare testade nya bilars belysning i sitt nya ljuslabb visade det sig att många nytillverkade bilar med xenonljus inte hade längre sikt än bilar med vanligt halogenljus.
I dag använder de flesta nya bilar så kallade H7-lampor. Förr dominerade H4-lamporna.
? Vi tycker att det verkar som om H7-lamporna har lite kortare livslängd än H4-lamporna, säger Rolf Lööw.
Tänk också på att bilen åker med näsan upp om den är tungt packad eller baksätet är fullt av vuxna människor. Då bländar även ditt halvljus mötande trafik.
På de flesta nya bilar finns ett reglage på instrumentpanelen för att ändra ljusets inställning.
Till sist ? det enklaste och kanske viktigaste av allt: Håll lamporna rena.
? Även om man har torkare på strålkastarna bör man göra rent dem för hand med jämna mellanrum. Torkarna får ofta inte bort all smuts.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!