SD vill se åtgärder för bättre debattklimat

Sverigedemokraterna tycker att debattklimatet i fullmäktige är för hårt, efter att ha kallats för ett brunt parti. Men att de ska få gehör för sin fråga till ordföranden är osannolikt.

Bilden är ett montage av ett tidigare kommunfullmäktige, samt bild på Sverker Thorén. Sverigedemokraternas Anne-Marie Norman menar att ordföranden tillåtit kränkningar och tillmälen, och efterlyser åtgärder.

Bilden är ett montage av ett tidigare kommunfullmäktige, samt bild på Sverker Thorén. Sverigedemokraternas Anne-Marie Norman menar att ordföranden tillåtit kränkningar och tillmälen, och efterlyser åtgärder.

Foto: Montage

Västervik2021-11-10 18:00

Nu har Ann-Marie Norman ställt en interpellation till fullmäktiges ordförande Sverker Thorén. 

Norman (SD) säger att det förra fullmäktige var "droppen som fick bägaren att rinna över". Hon menar att ordföranden borde sagt ifrån tidigare. 

– Det kommer gliringar från de andra partierna väldigt ofta, mot oss, säger hon. 

– När vi närmar oss valet riskerar vi att debatten blir hetsig. Vi uppmanar våra ungdomar att respektera varandras åsikter, och våra väljare har verkligen anledning att kunna kräva det av oss. Den låga nivån på debatten sänker värdet på vår arbetsinsats. 

Men när du sa att Miljöpartiet slänger skit på allt och alla, bidrog du inte själv till ett hårdare debattklimat? 

– Så skulle man kunna uppfatta det, men jag uppfattar det inte så. Vi i Sverigedemokraterna vill inte gärna gå i svaromål, eftersom det aldrig leder till något gott. Men det blev lite för mycket och jag tycker inte att man ska behöva ta det. 

Norman menar i interpellationen att ordföranden tillåtit kränkningar och tillmälen, och undrar vilka åtgärder han kommer att vidta mot detta. 

En interpellation är en fråga, som inte leder till något beslut i fullmäktige. Enligt kommunallagen och den arbetsordning som beslutats i kommunen kan en interpellation ställas tillordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning. Dock inte till fullmäktiges ordförande.

– Varje gång något sånt här händer, och presidiet uppfattar att vi behöver ta kontakt med enskilda ledamöter eller gruppledare, så gör vi det, säger Sverker Thorén. 

Han lyfter att det sedan några år tillbaka finns en egen beslutad uppförandekod för Västerviks kommunfullmäktige, som han hoppas att alla ledamöter har koll på.

– Ambitionen är självklart att hela tiden hålla efter debatten, sen kan jag inte göra så mycket mer än att vädja till de enskilda ledamöterna och gruppledarna, och lita på att gruppledarna hanterar det. Det är självklart en ständig process. Jag kan ingripa i rena ordningsstörningar, men inte i personliga påhopp. 

Har debattklimatet blivit hårdare med åren? 

– Det kanske har varit något hårdare i perioder. Men om jag tänker tillbaka så har det alltid funnits situationer när "sinnet har runnit till". Man är ju inom politiken eftersom man är engagerad i någonting. Utmaningen är såklart att alltid påminna om vilket debattklimat vi vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!