Norman beskriver bristen på APL-platser som ett allvarligt problem. Elever som sökt sig yrkesprogram riskerar att inte få godkänt eftersom man inte kommer upp i nödvändigt antal praktiktimmar.
För att motverka bristen föreslog SD i Västervik att kommunen skulle inrätta en coachtjänst som skulle fungera som en länk mellan näringsliv och elever för att få fram platser.
– I dag får lärare och rektorer jaga praktikplatser. De har ju så mycket annat att göra, och lärarna ska ju främst ägna sig åt undervisning, säger Anne-Marie Norman.
I november fick barn- och utbildningsnämnden en redovisning av det bekymmersamma läget. Här finns det delade meningar om vad som sades, mellan Anne-Marie Norman och nämndens ordförande Marcus Fridlund (S).
Anne-Marie Norman säger att när hon tog upp det gamla SD-förslaget svarade Marcus Fridlund att man tillsatt en tjänst som skulle arbete med frågorna. I februari får hon veta att någon sådan resurs inte alls tillsatts, och i en interpellation vill hon att Marcus Fridlund ska svara på varför.
Marcus Fridlund å sin sida säger att hon missuppfattat honom. Det han informerade om var att en processledare anställts inom det som kallas för teknikcollege. Processledaren ska arbeta gentemot näringslivet och med frågor som rör praktik, men inte med att handgripligt ragga fram praktikplatser till Västerviks gymnasium.
– Den tjänst som Anne-Marie Norman beskriver skulle fylla en funktion, men tyvärr är det en fråga om ekonomi, svarar Marcus Fridlund.
Innebär det att lärarna även i fortsättningen får jaga praktikplatser?
– Lärarna är viktiga med det nätverk som de har, men vi får inte glömma bort elevernas ansvar. Det är en del i utbildningen att själv kunna ta kontakter med arbetsgivare, svarar Fridlund.
Anne-Marie Normans andra fråga handlar om att de kommunala bolagen inte skulle ta emot APL-elever. Enligt Fridlund så tar de kommunala bolagen visst emot APL-elever. Däremot säger han att han gärna skulle se att de kunde ta emot fler:
– Inte minst om vi vet att bolagen anställer personer med gymnasiekompetens.
Hur allvarligt är problemet med att elever inte ha kunnat få praktik?
– Enligt redovisningarna så har de allra flesta eleverna kunnat få praktik under utsatt tid. Det finns enstaka som elever som man fått arbeta med extra, säger Marcus Fridlund.