När SD på tisdagen presenterade sitt lokala valmanifest, var det flera frågor som stack ut lite extra. En av dem var kravet på drogtester för omsorgspersonal.
Är det ett stort problem med droger bland omsorgspersonal?
– Även om det bara är en, är det en för mycket. Det är för att säkerställa att man har personal som kan leva upp till kravet på en värdig omsorg, säger Bo Karlsson.
– Jag tror inte att folk som inte har något att dölja, har några problem med det här, säger Dan Larsen.
Partiets företrädare betonar att det inte handlar om att misstänkliggöra personalen, utan om patientsäkerhet.
Den första punkten i valmanifestet är dock något helt annat. SD vill göra en satsning som går under namnet "Stolt att vara svensk", där eleverna i skolan ska få kunskap om det unika med Sverige och vår kultur. Tanken är att det ska vara en del av flera skolämnen, men också omfatta föreningslivet.
Ska politiken styra föreningslivet?
– Nej, absolut inte styra, utan det är ett erbjudande att vara med, säger Bo Karlsson.
Krav på kunskaper om det svenska samhället är också något som lyfts fram inom ramen för partiets strategi för integration, där det står att barn inte ska uppfostras segregerat.
Vad innebär det att man uppfostrar sina barn segregerat?
– Att man till exempel trycker på sina döttrar att de ska klä sig på ett visst sätt, säger Bo Karlsson.
Det som partiet vill komma åt genom detta är sådant som hederskultur. Som ett medel för att nå dit, nämns en riktad kampanj att barnen ska gå i svensk förskola och inte hållas hemma.
För att få loss pengar till att bland annat höja undersköterskornas löner, vill SD redan från år 2023 ta 30 miljoner kronor från "verkningslösa integrationsåtgärder".
Några konkreta exempel på sådana åtgärder finns emellertid inte, så det är oklart varifrån pengarna ska tas.
– Vi ger ett uppdrag, som politiker, för att se hur man kan effektivisera. Det finns en växande tjänstemannastab i kommunen. Vi vill se hur den är relaterad till den ökande invandringen, säger Bo Karlsson.
Av partiets 19 namn på listan till Västerviks kommunfullmäktige finns bara tre kvinnor.
Varför har ni så svårt att locka kvinnor?
– Jag förstår faktiskt inte det. Jag önskar att kvinnor läste vårt partiprogram. Jag tror att vi skulle få fler kvinnor då som ville engagera sig, säger Anne-Marie Norman.