Screentryck i Gamleby har investerat över fyra miljoner
Foto: HANS BRANDIN Jonas Andersson och vd Anders Nilsson på Gamleby screen jämför färger på en provprintning av en affisch till en kommande Åhlénskampanj. Den nya digitala printern klarar två meter bredd och 70 mm höjd, en investering på 2,8 miljoner.
Foto:
- Det ger oss en ökad flexibilitet genom att vi kan köra mindre serier, ja till och med styckvis, printade affischer, skyltar eller vad det kan vara, säger vd Anders Nilsson, som också är ordförande i Svenska screentrycksföreningen och skandinaviens representant i den internatinella sammanslutningen FESPA (Federation of European screen printers assosiations).
- Maskinen är den andra i sitt slag i landet. I princip är det en jättestor skrivare med 20 färghuvuden som skriver ut upp till två meter brett och hur långt som helst.
På nya maskinen kan Gamleby screen printa på tyg, glas, frigolit, papper, plast& upp till sju centimeter tjocka material. Färgen är inte lösningsmedelsbaserad utan härdas med hjälp av ultraviolett ljus.
- Vi kan snabbt trycka upp affischer till en kampanj genom att få ett original via Internet och sedan skriva ut det i önskad upplaga. Förra helgen gjorde vi exempelvis 150 affischer med polsk text till Kapp Ahl.
- Det finns en brytpunkt där det blir billigare att screentrycka. Så större serier görs på traditionellt vis. Vår affärsidé är tryck i storformat i mindre eller medelstora upplagor. Banderoller, ljusskyltar och liknande.
En annan tung investering är en skärmaskin, en av landets bredaste, som skär 4,5 meter brett. Den kostade 1,1 miljoner.
Men den mest intressanta investeringen är en tvättanläggning för screenramar som om den hade köpts in helt färdig hade kostat närmare två miljoner. Nu är den utvecklad och byggd av företag i Gamleby och priset stannade på 400 000 kronor.
Den konstruerades av Sören Andersson och byggdes av Borgmek. I tvätten rengörs de stora screenramarna med lösningsmedel. Lösningsmedlet och färgresterna hamnar i en behållare. Där sjunker färgen till botten och kan skiljas av och skickas för destruktion. Resten av lösningsmedlet återanvänds. Sedan tvättas ramara i vatten, som också går i ett slutet system.
- Det är dubbel vinst för oss, säger Anders Nilsson. Inga farliga utsläpp och radikalt minskade kostnader för lösningsmedel. Jag tycker att det är helt underbart att det går att utveckla och tillverka en sådan anläggning med hjälp av företag som finns i Gamleby.
Gamleby screen har sex anställda och omsätter åtta miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!