Schweizare hotar gå till rätten
"Vi vill fortfarande vara med och göra en bra rening av Örserumsviken."
Bråket om muddringen vid Öreserum rasar vidare Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
Man offentliggör ett kompromissförslag som Vägverket avvisat, och man offentliggör också de krav man skulle ha om ärendet går så långt som till domstol.
VT har tidigare berättat om hur den problemfyllda saneringen av Örserumsviken utanför Västervik lett till en härdsmälta i förhållandet mellan det schweiziska företaget Diethelm som stod för expertkunnandet inom reningstekniken och huvudentreprenören Vägverket Produktion.
Tidigt i höstas lämnadschweizarna Sverige, och i för några veckor sedan återvände en grupp för att ta med sig apparatur hem. Apparatur som Vägverket nu ansåg sig äga. Tilltaget kallades för ett sabotage av reningen.
Företagets företrädare Reto Diethelm säger att trots allt som hänt vill man fortfarande vara med i reningsprojektet.
- Kanske inte på samma premisser som tidigare. Vägverket vill inte jobba med oss i den dagliga verksamheten. Däremot skulle vi kunna fungera som konsulter och rådgivare. Vi har expertkunskap som kan vara värdefull när oförutsedda problem dyker upp. Den ena slamsaneringen är inte den andra lik. Man måste anpassa utrustningen efter slammets egenskaper. Det är kunskaper vi har.
Företaget har skriftligt presenterat ett förslag till hur ett framtida samarbete skulle se ut, och man presenterar förslag till förbättringar av anläggningen som visserligen skulle kosta ytterligare pengar.
- Vägverket har tillbakavisat förslaget utan att komma med ett eget förslag till kompromiss, säger Reto Diethelm.
Ett tidigare inbokat möte i dag, torsdag, har bokats av eftersom det inte finns något förhandlingsklimat.
Skulle man inte komma fram till en kompromiss är Reto Diethelm beredd att gå till domstol.
Företaget presenterar en rad punkter där man tycker att Vägverket brutit sin del av samarbetskontraktet. Det är en blandning av stort och smått:
- Tillhör reningsanläggningen Diethelm eller Vägverket? Frågan verkar vara komplicerad. I några knaggliga formuleringar konstaterar visserligen Diethelm att Vägverket har rätt att ställa vissa anspråk, men att det är orimligt lägga beslag på anläggningen.
- Dessutom är det bråk även om mindre verktyg. Enligt det schweiziska företaget har Vägverket till och med lagt beslag på verktyg som varit de anställdas privata verktyg.
- Man vill också ha ersättning för den rening av slam som man hunnit med till dags dato.
- Några praktiska detaljer som Vägverket skulle ordna har inte fungerat på ett bra sätt enligt Diethelm: Inkvarteringen av de utländska arbetarna har varit dålig. Utrymmena har varit trånga, och det saknades möbler när arbetarna anlände till Sverige.
Kanske lite pinsamt för Vägverket, som ju också arbetar med trafiksäkerhet, är att Diethelm hävdar att en bil som Vägverket skulle ordna fram inte motsvarade svenska trafikbestämmelser.
- Diethelm vill också kompenseras för den skada företagets rykte lidit av historien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!