Sätt piff på grillbitarna

Grillarna går varma över Sverige. Satsa på några sköna såser som förgyller sommaren. Schyssta tillbehör är halva grejen.

Grillkvällar. Några schyssta såser sätter stuns på sommarens grillkvällar. De här tre är garanterat beroendeframkallande.	 				                                                 Foto: Monika Gottfridsson

Grillkvällar. Några schyssta såser sätter stuns på sommarens grillkvällar. De här tre är garanterat beroendeframkallande. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2006-07-06 00:25
Det är smart att grilla. Snabbt, nyttigt, smidigt och gott. Det finns alltid något att slänga på grillen. Trevligt brukar det bli under tiden dessutom.
Men i stället för att kasta bort pengar på halvfabrikat och färdigmarinerat tycker jag gott att man kan lägga kraft på tillbehören.
Några goda såser kan sätta fart på den mest anspråkslösa köttbit. De här såserna varvas sommaren igenom i vår grillträdgård. Finessen är att har man väl gjort dem är de precis lika goda (om inte godare) ett par dagar senare.
Lite sorgligt är det dock att konstatera att i två av tre svenska familjer är det mannen som står vid grillen. Ta för er, kvinnor. Lär er att grilla själva. Det är kul!

Grundläggande grillteknik för grillamatörer:
1) Bottna gärna med ett rejält lager aluminiumfolie. Då är det enkelt att tömma grillen efteråt. Dessutom kan du knyckla ihop foliet till en boll att skrapa rent gallret med.
1) Häll upp lagom mycket kol i en hög, som sedan sprids ut. Täck inte hela botten. Resultatet blir inte ett dugg bättre för att man fyller hela grillen med kol. Har man för mycket kol kan det dessutom börja brinna.
2) Använd endast riktig tändvätska, inga andra kemikalier (dock finns det mer miljövänliga alternativ). Spruta inte på för mycket och låt dra in i fem minuter innan du tänder. Spruta aldrig tändvätska efter att grillen har tänts på. Det är då de flesta olyckorna händer.
3) Hav tålamod. Hur hungrig man är gäller det att vänta tills kolen är riktigt grå. Som en gammal raggsocka ska den vara.
4) Lagom är bäst. Vänd inte för ofta. Stek inte för länge. Reglera värmen genom att variera höjden på gallret. Går gallret inte att flytta - bygg en stor hög med glöd och en liten och flytta köttet när det fått färg. Lyft inte för ofta på locket om du använder lock.

Sedan finns det så klart en hel del finlir att ta till. Testa gärna att lägga rökspån på kolen. Annars ger kvistar från färska örter som rosmarin och timjan både härlig smak och doft.
Gnid in gallret med citronsaft om du ska grilla fisk och grönt så fastnar det inte så lätt.
Koka tjocka revben innan du grillar dem, gärna med några droppar liquid smoke i vattnet.
Tänk också på att blötlägga träspett i en timma innan du grillar dem. Se även till att bitarna på spettet är lika stora och har ungefär samma tillagningstid.
Med de här goda såserna till kan du inte misslyckas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om