Företaget Ung omsorg har vunnit en upphandling i Västerviks kommun. De anställer gymnasie- och högstadieelever för att de på helger ska kunna ha ett extrajobb som resurspersoner inom äldreomsorgen.
Meningen är att ungdomarna exempelvis ska gå promenader med de boende, baka, eller läsa högt ur böcker och det handlar om två-tre timmar på lördagar och söndagar. Man hoppas att det ska leda till ökad trivsel för de boende, som ska få en ökad social samvaro över generationsgränserna.
Det ska tilläggas att de unga inte kommer att arbeta med omsorg, det ska den ordinarie personalen arbeta med.
– Det här blir en guldkant på tillvaron för de äldre.
Det säger Johanna Helge Hammarstedt som är verksamhetscontroller på socialförvaltningen. Det är hon som ansvarat för upphandlingen.
Det finns fler tankar med satsningen.
– Vi hoppas att den här satsningen gör att unga personer får upp ögonen för yrken inom omsorgen och att de vill bli sommarvikarier i socialförvaltningen i framtiden. Ytterligare en förhoppning är att fler ansöker till omsorgsprogrammet på gymnasiet, när det är dags.
Satsningen kommer att pågå under två år med möjlighet till ett års förlängning, enligt upphandlingen.
Vad kommer det kosta?
– Det kommer att kosta 1,2 miljoner per år. Om vi väljer att fortsätta efter de första två åren är taket för hela satsningen 3,9 miljoner kronor.
Var tas pengarna ifrån?
– De tas från befintlig ram, det är inga tillskjutna medel. Men det är en satsning som ska prioriteras i budget.
Kommer den här att påverka exempelvis det vanliga personalanslaget?
– Nej det påverkar inte personalanslaget.
Finns det risk för att man exempelvis behöver dra ner på vikarier på grund av det här?
– Nej. Timvikarier använder vi för att täcka upp för ordinarie personal under exempelvis sjukdom och ledigheter.
Rekryteringen har börjat och går det som man vill kommer de första ungdomarna att börja arbeta i januari nästa år. I stort sett alla särskilda boenden har lämnat in sitt intresse i satsningen, enligt Johanna Helge Hammarstedt.
– Politikerna har på det här sättet visat att man vill satsa på det här och att man tror på idén, tillägger hon.
En som också tror på konceptet är Thina Berg, som är enhetschef på Edshöjden i Edsbruk. Hon välkomnar ungdomar med öppna armar till deras verksamhet.
– Jag tror jättemycket på den här idén, jag tror att det är helt rätt. Jag hoppas att intresset blir stort och de unga som vill och kan komma hit är så välkomna, säger hon.
Anette Ström är tillförordnad enhetschef på Gertrudsgården i Västervik.
– Det kan bli jättebra men också mindre bra. Det beror på vilka som söker de här jobben. Vi vill så klart ha motiverade ungdomar som kommer hit.
Hon säger också att de unga får se "guldkanten" av omsorgen men hoppas att det ska kunna locka fler till yrket som handlar om mycket mer än att bara umgås.
– Det är så klart bra att unga och gamla får mötas och prata och lyssna på varandra, det blir ett bra utbyte. Många av de yngre är också duktiga på teknik, något som många äldre är nyfikna på, berättar hon.
Håkan Apelgren är enhetschef på Dalsvägen 23 i Gunnebo. Han säger att han också tror att det finns fördelar med satsningen.
– För oss är det viktigt att trygga personaltillgången. Jag hoppas att de här ökar intresset för omsorgsutbildningar bland unga.